Logo

Langdagsplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Langdagsplanter

Effekten af lys: Begge disse valmuer blev plantet samtidig og har været udsat for en konstant temperatur på 12°C. Mens den til venstre bare har vært udsat for lys tolv timer hver dag, har den til højre fået lys 24 timer i døgnet. Planten som har fået 24 timer lys blomstrer tidligst, altså er dette en langdagsplante.

Forholdet mellem lys og mørke døgnet igennem har afgørende indflydelse på alle planters blomster- og frugtdannel­se. En ganske speciel virkning af lyset kan ses i fotoperiodiciteten, der er planternes evne til at reagere på belys­ningstiden. Langdagsplanter er således planter, der kun udvikler blomsteran­læg, når dagen har en vis minimums­længde, eller mere korrekt, når mørke­perioden er kort nok. Natten må ikke overskride en bestemt kritisk længde, der er forskellig fra art til art. Under normale forhold kan langdagsplanter ikke drives i blomst i væksthuse om vinteren, fordi mørkeperioden på over 12 timer hindrer blomsterdannelsen; men ved at anvende kunstigt lys er man i stand til at regulere dette for­hold. Det kan ske på tre forskellige måder: natten afkortes ved kunstig belysning i tiden kl. 16-22, eller natten afbrydes ved en times belysning ved midnat, hvorved de blomsterhæmmen­de stoffer ødelægges, eller som tredje mulighed: der anvendes glimtvis natafbrydelse, som består i korte lysglimt med jævne mellemrum natten igen­nem. I visse tilfælde kan blomstring være direkte uønsket, f.eks. når man dyrker salat, dild eller spinat i vinter­månederne. Disse planter udvikler blomster og frø, når de dyrkes på friland om sommeren.

Typiske langdagsplanter er bl.a. bet­lehemsstjerne, dild, fuchsia, kartoffel, kornsorterne, latyrus, løvemund, nelli­ke, radise, salat og spinat.

Enkelte plantearter blomstrer uafhæn­gigt af daglængden. Såkaldte dagneu­trale planter er bl.a. agurk, bomuld, kalla, sød peber og tomat.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.042 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her