Logo

Lanseroset - Aechmea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lanseroset - Aechmea

Lanseroset er hjemmehørende i Brasi­lien, Argentina og Peru, hvor den enten vokser i jorden eller lever epify­tisk på træer, dvs. den snylter ikke på træerne, men fæster rødderne på træ­ernes bark. Planten tilhører en af de talrige slægter i ananasfamilien. Blade­ne er lange og stive med tandet rand og sidder i tragtformede rosetter. Blom­sterne fremkommer i stande fra blad­tragten. De enkelte blomster er små med ringe holdbarhed, men er støttet af iøjnefaldende, meget holdbare, stærkt farvede højblade.

 

Pleje: Lanseroset trives bedst i for­holdsvis høj temperatur og tåler den tørre atmosfære i centralopvarmede rum. Den tåler også direkte sol, men her har den en tendens til at miste blad tegningerne. Som dyrkningssub­strat kan bruges en grov tørveblan­ding. Vanding sker i bladrosetten, der holdes fyldt med vand undtagen i blomstringsperioden. Der tilføres vand til pottejorden, så at denne ikke tørrer fuldstændig ud, og gødning tilføres ligeledes gennem pottejorden. Der må aldrig tilføres næring med vandet i bladrosetten, og der tilføres ingen næ­ring om vinteren.

 

Formering: Lanseroset blomstrer kun en gang fra den samme bladroset. Som regel dør planten et stykke tid efter afblomstringen, men inden da er der oftest dannet nogle få nye planter ved siden af moderplanten. Når disse er ca. halvt så store som moderplanten, kan denne skæres bort for at give plads for de nye planter, eller de nye planter kan fjernes med så meget rod som muligt og pottes i nye potter med en grov tørveblanding.

Ved frøformering sår man i en fin tørveblanding, og frøene lægges oven på jorden, idet de kræver lys under spiringen. Da frøene ikke tåler udtør­ring, må frøkassen dækkes med glas eller plastic. Temperaturen skal under spiringen være ca. 25°C. Det varer ca. 3 år, før frøformerede planter blom­strer, noget kortere tid for planter, udviklet fra sideskud. I erhvervsmæs­sig kultur kan blomstringen fremmes ved hjælp af acetylengas, der føres ned i vandet i bladtragten.

 

Aechemea fasciata er den art af lanseroset, man oftest ser i butikker i Danmark.

 

Aechmea chantinii har en særpræget, forgrenet blomsterstand.

 

Arter:

Aechmea caudata har brede, svagt tornettandede blade. Højblade­ne er grønne og blomsterne orangegule til svovlgule.

 

Aechmea chantinii har en bladlignende, forgrenet blomsterstand med røde højblade.

 

Aechmea fasciata har læderagtige bla­de med grå, skællignende belægning og hvidlige torne. Højbladene er rosafar­vede og blomsterne blå.

 

Aechmea fulgens har en bladroset be­stående af blade, der kan blive op til 40 cm lange og 6 cm brede. De enkelte blade er blålige i kanten, men får ind mod midten en grålig belægning. Sor­ten 'Discolor' har blade med oliven­grøn overside og violet underside. Blomsterstænglen og høj bladene er røde og blomsterne purpurfarvede.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (14 stemmer)
Siden er blevet set 7.994 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her