Logo

Latyrus - Lathyrus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Latyrus - Lathyrus

Slægtsnavnet Lathyrus er et gammelt græsk navn på en bælgplante. Latyrus, ærteblomst eller fladbælg, er en- eller flerårige urter, oftest med kantet til vinget stængel og med store aksel blade og delte blade med brod eller slyngtråd i spidsen. Kronbladene danner en ty­pisk ærtekrone: bagtil fanen, til sider­ne de to vinger og fortil kølen eller båden, der er dannet af to næsten sammenvoksede blade. Til slægten hø­rer en række arter, hvoraf nogle er vildtvoksende her i landet, mens andre dyrkes som stauder eller som enårige sommerblomster. De vigtigste er fler­årig latyrus og ærteblomst samt vår­fladbælg (Lathyrus vernus), se denne artikel.

 

Den enårige latyrus (Lathyrus odoratus).

 

Flerårig latyrus (Lathyrus latifolius).

 

Vækstkrav: Planterne fordrer en dyb­muldet, veldrænet jord, der inden og under væksten gødes godt. Stedet bør være solåbent. Når planterne er 5-10 cm høje, hyppes jord op omkring, og når rankedannelsen begynder, føres disse hen mod et trådnet, som slyngtrådene kan hæfte sig ved. Riskviste stukket ned mellem planterne kan også anven­des. Der vandes i tørt vejr, og visne blomster fjernes for at vedligeholde blomstringen i hele sæsonen.

 

Pleje: Frøet sås i april-maj på bliveste­det, og planterne tyndes ud til ca. 20 cm's afstand. Ønskes en tidligere blomstring, sås frøet i væksthus i marts-april under lyse, ikke for varme forhold, og småplanterne udplantes derefter i maj. De tidligst udplantede vil blomstre fra juni til september.

 

Anvendelse: Velegnede til raftehegn, espalier og afskæring; lave sorter til rabatter og altankasser.

 

Arter: Flerårig latyrus (Lathyrus latifo­lius) er flerårig og vildtvoksende i Europa. Stænglerne, der bliver indtil 2 m lange, er tovingede og nedliggende eller klatrende. De tre- til tolvblom­strede klaser er ensidige, og de duftlø­se blomster er rosafarvede med en grønlig fane. Der findes flere sorter med større blomster i hvide, røde eller purpurrosa farver. Planten formeres bedst ved frø, men kan også deles. Den er velegnet til espalier, op mod huse, og blomsterne egner sig til afskæ­ring, men er ikke særlig holdbare.

Ærteblomst eller almindelig latyrus (Lathyrus odoratus) er enårig og vildt­voksende i Sydeuropa. Stænglerne bli­ver ofte indtil 2 m høje og hæver sig fra jordoverfladen ved hjælp af bladenes slyngtråde. De langstilkede klaser er tre- til syvblomstrede. Artsnavnet odo­ratus betyder vellugtende, en egen­skab, der er karakteristisk for disse planter, der dyrkes overalt i haver og også anvendes til drivning i væksthuse.

 

Sorter: De forskellige sorter kan købes i blandede farver, og udvalget er enormt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (31 stemmer)
Siden er blevet set 10.143 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
370105-07-2015 18:00:21 Hanne
Savner at der oplyses om vanding hvor tit, skal de udtørre mellem vanding el? mine står på altan, men knopperne bliver gule og tørre ud. Første gang jeg har latyrus mvh Hanne
171521-06-2010 14:38:01 Jesper Klügel
Sidste år, 2009, forsøgte jeg at dyrke lathyrus i mit drivhus. Planterne voksede fint, men der kom stort set ingen blomster på. Senere på sommeren blev planterne kraftigt angrebes af lus. I år prøver jeg så igen. Planterne vokser fint, men de har endnu ikke sat blomster. Jeg har sået lav art i krukke i drivhus, men har nu sat den udenfor. Måske er lathyrus ikke velegnet til drivhus. Jeg har sået dem fordi jeg gerne vil nyde duften i mit drivhus.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her