Logo

Lavendel - Lavandula angustifolia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lavendel - Lavandula angustifolia

Ordet lavendel har sin oprindelse i det latinske lavo = at bade; man mener, at planten har fået sit navn, fordi de gamle romere brugte at parfumere de­res badevand med lavendel; angustifolia betyder smalbladet. Lavendel fin­der man ikke blot i Middelhavsegnene, men i et stort område fra De Canariske Øer til Indien. Specielt i Sydfrankrig er der store arealer med lavendel, og her dyrker og høster man planterne til parfumeindustrien. I byen Gap afhol­der man hvert år i august en lavendel­fest. Lavendel er en grågrøn, aroma­tisk duftende, 30-60 cm høj halvbusk med smalle blade, der er tilbagerullede i randen. De små læbeblomster, der sidder i endestillede, akslignende stan­de, er lavendelblå hos arten, men der findes havesorter med andre farver. Lavendel har været meget anvendt til lave hække langs havegange eller om­kring et rosenbed; men den kan også bruges som stenbedsplante, i et staude­bed eller tætplantet som buskads. I nærheden af en terrasse kan man have megen glæde af den fine duft.

 

Lavendel kan måske godt virke lidt gammeldags, men heldigvis lader det ikke til, at den nogen sinde går af mode.

 

Vækstkrav: For at få en tilfredsstillen­de blomstring skal lavendel vokse i fuld sol. Den kan trives i al slags jord, blot denne ikke er for fugtig, men den foretrækker en let sandmuld. Efter afblomstringen kan planterne formes ved klipning, men man skal ikke skære ældre planter for stærkt tilbage, da de kun skyder sparsomt fra gammelt træ. Så er det bedre at plante dem om med nogle års mellemrum og sætte dem dybere end før, da de let danner nye rødder på det stykke, der kommer under jorden.

 

Formering: Arten kan formeres ved frø, men i reglen foretrækker man at formere lavendel ved stiklinger, der skæres som urteagtige skud i maj og stikkes i let jord under glas.

 

Sorter: 'Alba' har hvide blomster og 'Rosea' lyserøde. 'Munstead Dwarf' er en lav, tidligtblomstrende sort med blå blomster, mens 'Hidcote' er en meget kompakt form med dybviolette blom­ster i juli.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (43 stemmer)
Siden er blevet set 11.500 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1280824-11-2019 10:09:56 Mogens Klingstrup
Hvor meget må / skal man beskære Lavendlerne før vinteren

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her