Logo

Månerude - Botrychium lunaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Månerude - Botrychium lunaria

Månerude er en lille dekorativ bregne, som med lidt held kan trives i en have med fugtig bladmuld og let skygge. Den har to slags blade, næringsblade (trophophyller), der sørger for assimi­lationen, samt fertile, sporebærende blade (sporophyller). De grønne blade er dybt fjerformet indskårne med halv­måneformede afsnit, som kan minde om bladene hos den gamle haveplante rude (Ruta graveolens); deraf det lidt besynderlige danske navn. De spore­bærende blade består af en kort stilk, der ender med en drueklaselignende forgrening; heraf det botaniske slægts­navn Botrychium, af græsk botrychos = druestængel.

 

Vækstkrav: Forudsætningen for at kunne dyrke månerude er en godt fugtig, sort skovmuld i halvskygge un­der store buske eller mindre træer. I naturen har denne bregne symbiose (samvækst) med bestemte svampear­ter, og uden disse vil den trives dårligt i haven.

 

Pleje: Månerude formeres ved deling af ældre planter om foråret. Sørg for vanding i tørre perioder og pas på, at andre bundplanter og ukrudt ikke trænger sig ind i månerudens område.

 

Anvendelse: Kun som skovbundsplan­te og kun for liebhavere.

 

Andre arter:

Kamillebladet månerude (Botrychium matricariifolium) er en spændende, men sjælden plante i den danske flora.

Kamillebladet månerude er noget kraftigere end almindelig månerude. Dens findelte, grønne blad sidder næ­sten helt oppe under den sporebæren­de top. Den findes vildtvoksende i Danmark på strandoverdrev, heder og klitter, men er meget sjælden.

 

Virginsk månerude er en sjælden bregne, som det er værd at forsøge sig med i havens skovbund. Virginsk månerude har en 40 cm lang bladstilk og dybt lappede bladafsnit.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 960 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!