Logo

Mælkebøtte - Taraxacum officinale

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ses tidligt forår - sent efterår. Mælkebøtte er så kendt, at den ikke behøver nærmere beskrivelse. Ligesom brombær kan den producere frø uden at blive bestøvet, hvilket har ført til udviklingen af ...

Ses tidligt forår - sent efterår.

Mælkebøtte er så kendt, at den ikke behøver nærmere beskrivelse. Ligesom brombær kan den producere frø uden at blive bestøvet, hvilket har ført til udviklingen af hundredvis af meget lidt forskellige planter eller "mikroarter" . To andre mælkebøttelignende planter dukker ret ofte op i plæner: kongepen på sur jord og også forskellige borst (Leontodon arter).

 

Artikel billede

Skræppers og mælkebøtters pælerødder.

 

Vækstform:

Mælkebøtter er hurtigtvoksende og tilpasningsdygtige. De kan holde sig helt flade i plæner, men mere oprejst i højere vegetation. Rosetterne er ret tolerante over for at blive trådt på. Der dannes store mængder af de små vindspredte frø tidligt på sommeren.

 

Hvad man kan gøre:

Småplanterne er nemme at dræbe ved lugning eller ved at trække dem op, når de er unge. Men ingen af metoderne kan rigtig bruges i plæner. Man kan godt grave pæleroden op, men man skal være omhyggelig med at fjerne det hele - hvert eneste stykke kan vokse op til en ny plante.

Artikel billede

Fordele:

Mælkebøtter kan næsten bruges til flere ting, end man kan skrive op. De dukker

stadig oftere op i salater sammen med andre blade, og de kan lynsteges, syltes eller koges med pasta eller kommes i tærter. Kaniner elsker dem. Man kan lave vin af blomsterne, de ristede rødder er blevet brugt som kaffeerstatning, og mælkesaften fra rødderne og plantens øvrige dele er blevet lavet til gummi. Mælkebøtte er også et velkendt vanddrivende middel. Deraf kommer også det franske navn pissenlit (tisse-i-sengen).

 

Artikel billede

Almindelig kongepen - Hypochaeris radicata

60 cm, tidlig sommer - midt på efteråret;

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.701 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!