Logo

Mælkebøtte - Taraxacum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Mælkebøtte - Taraxacum

Mælkebøtter er flerårige urter med mælkesaft og en op til meterlang pæle­rod, som går over i en kort, lodret jordstængel, der senere grener sig og danner en mangehovedet rod. Blade­ne, der er høvlformet-fligede, er sam­let i grundstillede rosetter. De gule blomster sidder i kurve for enden af trinde, hule, bladløse skafter, som ud­går fra rosetbladenes hjørner. Kurv­svøbets blade sidder i to kredse; i den indre er de smalle og omslutter kurven tæt, mens de i den ydre oftest er tilbagebøjede. Frøene er udstyret med fnok.

 

Mælkebøtter kan være irriterende i græs­plænen, hvor de kraftige bladrosetter hæm­mer græsplanterne i deres udvikling.

 

I naturen hører mælkebøtten til vore smukkeste blomster.

 

Almindelig mælkebøtte (Taraxacum vulgare) er en samleart, hvortil regnes middelstore og kraftige, flerårige plan­ter med 3-6 cm brede kurve, der sidder enkeltvis i spidsen af det 5-30 cm høje, hule skaft. De ydre kurvsvøbblade er udstående eiler tilbagebøjede. Til den­ne samleart regnes alle de små-arter, der forekommer som ukrudtsplanter i græsmarker, græsplæner, langs vejkan­ter, i enge og på overdrev samt uop­dyrket jord på lyse steder omkring byer og huse. Samleartens udbredelse skyldes den særdeles store frøsætning; en enkelt plante er i stand til at danne over 1000 frø, hvoraf størsteparten bevarer spireevnen i meget lang tid. Et andet forhold, der er medvirkende til at vanskeliggøre bekæmpelse, er, at bladrosetterne ikke lader sig fjerne ved »opstikning«. Tværtimod dannes nye bladrosetter fra den i jorden tilbage­blevne del af roden.

Mælkebøtten har fra gammel tid været en særdeles anset droge i folkemedici­nen p.gr. af dens indhold af bitterstof­fet taraxacin, der skal virke fordøjel­ses- og kirtelstimulerende, fremme stofskiftet og regulere blodkredsløbet. Desuden kan man af planterne frem­stille te, der skal hjælpe mod galde- og leverlidelser og være god for forstop­pelse. Te af roden hjælper yderligere mod hæmorroider. Blandet med alko­hol ansås saft af roden for virksom mod nyre- og blærelidelser, fordøjel­sesvanskeligheder og uregelmæssig af­føring. Herudover anvendtes mælke­bøtte mod gigtsmerter og hovedpine. Bladene anvendes især i Frankrig som en C-vitaminrig og velsmagende grøn salat. Saften er vanddrivende, som det fremgår af plantens populære franske navn pis-en-lit (»tisse i sengen«). Det danske navn mælkebøtte sigter dels til mælkesaften, dels til den nøgne frugt­bunds lighed med skindbetrækket på en gammeldags mælkespand. Planten har mange folkelige navne fra det nedsættende Fandens mælkebøtter til det festlige Vorherres gulddukat.

 

Børn elsker mælkebøtter, både på grund af den smukke farve, fordi de kan plukke frit løs af dem, og fordi blomsterne er et glimrende materiale til at binde kranse af.

 

Ved frømodningen består mælkebertens kurv af hundredvis af små faldskærme, hver med et enkelt frø.

 

Smalbladet mælkebøtte (Taraxacum palustre) er en anden artsgruppe, til hvilken der hører et par små-arter, som er ret spinkle. Den ene findes voksen­de på fugtige ferskvandsenge med kalkrigt grundvand, mens den anden vokser på strandenge ved vore indre farvande.

 

Mælkebøtte som ukrudt:

I højt græs bliver mælkebøtter indtil 50 cm høje, så at blomsterne kommer op i lyset; men i tætklippet græs lægger blad roset­ten sig hen ad jorden, og stilkene bliver kun få cm høje. Ved stikning med en lugekniv efterlades det meste af roden, hvorfor der hurtigt skyder nye planter frem.

Ved ukrudtssprøjtning går det ud over alle de øvrige tokimbladede planter i plænen og dens omgivelser. Mere mil­jøvenligt er det at »punktsprøjte« med en dråbe hormonmiddel fra en olie­kande ned i hver roset. Det slår blade­ne og den øverste del af roden ihjel. Endnu bedre er det at acceptere de gule blomstersole og nyde synet af dem!

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,0 (27 stemmer)
Siden er blevet set 9.160 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1117021-05-2017 18:56:56 Emily Bergstrøm
Hej, Vores søn har fundet en mælkebøtte på 67 cm. Er det sædvanligt :) Mvh Emily

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!