Logo

Mahonie - Mahonia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Mahonie - Mahonia

Mahonie er 1-2 m høje, kompakte buske med stedsegrønne, uligefinnede, i udspringet rødbrune blade. Støvdra­gerne er følsomme over for berøring, idet kronbladene øjeblikkelig lukker sig sammen omkring dem ved berøring med f.eks. en spids genstand.

Mahonie forveksles ofte med en i mø­belindustrien anvendt træsort, mahog­ni; se denne artikel.

 

Vækstkrav: Mahonie trives bedst på mager jord, hvor den til gengæld hur­tigt udvikler sig til en både smuk og dekorativ plante, eventuelt som under­plantning for større løvtræer med let krone. Den er normalt fuldt hårdfør i Danmark, men tåler dog ikke plant­ning på vindudsatte steder i sol. I barfrostperioder kan der opstå svid­ning af de stedsegrønne blade.

 

Frugten hos mahonie er et smukt, blåglinsende bær, der modnes i juli og bliver siddende på planten til hen på efteråret.

 

Arter: Mahonie (Mahonia aquifolium) er en 1, sjældent 2 m høj, hårdfør busk med stiv vækst og stedsegrønne, læder­agtige, uligefinnede, i randen bølget­tornede blade. Blomsterne er lysegule og fremkommer i sammenhobede kla­ser fra slutningen af april til midten af maj, samtidig med løvspringet. Frug­ten et dekorativt, blåglinsende bær, der modnes i juli. Mahonie kan variere meget i kultur med hensyn til højde, vækst- og bladform og i visse tilfælde også hårdførhed. Dette skyldes for­mentlig, at arten har været sammen­krydset med flere andre arter. Den er særdeles velegnet til urtesnaps. Mahonia bealii stammer fra Kina og bliver der op til 3-4 m høj; i Danmark bliver den næppe højere end 1-2 m. Busken har en opret vækst med spinkle grene. De stedsegrønne blade er ulige­finnede med 9-15 matte, langtornede småblade. Plantes på en lun, beskyttet vokseplads, hvor den udvikler sine lysegule blomster i april-maj. Kræver vinterdækning i strenge vintre.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (30 stemmer)
Siden er blevet set 11.864 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!