Logo

Metalblad - Hemigraphis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Metalblad - Hemigraphis

Det botaniske navn Hemigraphis kom­mer af græsk hemi = halv og graphis = børste; nogle af arterne har i en støvsæk på de bageste støvdragere bundter af hår, der kan minde om en pensel. Stænglerne er nedliggende og rodslående, og bladene, for hvis skyld planten dyrkes, er metalagtigt purpur-farvede. Blomsterne er ubetydelige og hvide.

 

Pleje: Metalblad er ikke nogen let plante, idet den kræver høj tempera­tur, stor luftfugtighed og meget lys, mens den ikke tåler stærk sol. Ved at stille planten på en omvendt potte i en skål vand og overbruse med kuldslået vand et par gange om ugen kan der holdes stor luftfugtighed omkring den. I den lyse del af året vandes og gødes hyppigt, mens der om vinteren vandes sjældnere og ikke gødes; overbrusnin­gerne fortsættes dog i vinterperioden. Ompotning sker i en standard-torve­blanding om foråret, men kun, hvis planten er blevet for stor til potten og rødderne er ved at løbe ud.

 

Formering: Det er let at formere me­talblad ved aflægning, idet stænglerne danner rødder, når de bliver lagt hen ad jorden. Hvor der dannes rødder, kan stænglerne skæres over, og man har en ny plante. Ved stiklingeforme­ring skal stiklingen være 6-10 cm lang. Der stikkes i en tørve-standardblan­ding, og stiklingerne dækkes med klar plastic, til de har slået rod. For at holde jordtemperaturen over 20°C kan kassen stilles på en radiator.

 

Arter:

Hemigraphis alternata er hjem­mehørende på Java. Stænglerne er rødbrune og bladene hjerteformede, skinnende, med grønne bladnerver og sølvagtig glød. Blomsterstanden er ca. 5 cm lang.

Hemigraphis repanda er hjemmehø­rende i Indien. Stænglerne er tynde og brunviolette og bladene smalle, pilfor­mede og dybt indskårne.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.514 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!