Logo

Middagsblomst - Carpobrotus edulis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Middagsblomst - Carpobrotus edulis

Navnet middagsblomst hentyder til, at blomsterne fortrinsvis springer ud midt på dagen og kun i fuld solskin. Resten af døgnet, i overskyet vejr og i regn­vejr holder blomsterne sig lukket. Alle de nævnte typer er såkaldte sukkulen­ter eller saftplanter, hvis stængler og blade indeholder store, vandfyldte cel­ler, som medvirker til, at planterne kan overleve længere tørkeperioder. De anvendes som dekorative blomster­ og bladplanter i koldhus eller i vinterhave eller som potteplanter i et sol­stegt, sydvendt vindue og om somme­ren i kasser på en lun altan eller på sydsiden af et stenbed eller en støtte­mur.

 

Middagsblomst (Carpobrotus edulis) er oprindelig en steppeplante, der værdsætter en stenet jordbund i fuld sol.

 

Arter:

Carpobrotus acinaciformis hører hjemme i Sydafrika. Slægtsnavnet stammer fra græsk karpos = frugt og brotos = spiselig og hentyder til de spiselige frugter, somme tider kaldt hottentotfigner. Det er en 10-20 cm høj flerårig plante med lange, kantede skud og trekantede blade. De purpur­rosa blomster er indtil 12 cm i tværsnit. Den egner sig bedst til koldhus og vinterhave.

 

Carpobrotus edulis (edulis = spiselig) er en flerårig saftplante, der træffes overalt i Middelhavslandene. I parker­ne anvendes den ofte som et saftig­grønt bunddække. Blomsterne er ikke forsynet med kronblade; men de om­dannede, frynsede støvdragere ligner kronblade. Farven er purpurrød eller orangegul. De spiselige frugter kan anvendes til marmelade eller likør.

 

Dorotheanthus bellidiformis er enårig og blomstrer fra juli til september. Blomsterne findes i mange farvenuan­cer fra næsten hvide over lyserøde til purpur og lilla; de er kun åbne i fuldt solskin. Planten kan anvendes på et lunt sted i haven eller i altankassen.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (13 stemmer)
Siden er blevet set 6.387 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1188320-09-2017 17:38:17 Jytte Laursen
kan middagsblomsten overvinter ude eller skal de tages ind

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!