Logo

Olding - Cephalocereus seoilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Olding - Cephalocereus seoilis

Olding, »den gamle mand fra ørke­nen«, er en plante, som ikke kun kaktusspecialister sætter pris på. Den vok­ser langsomt, hvilket indebærer, at man næsten udelukkende ser unge eks­emplarer af den. Den har mange ribber, er grøn og dækket af lange, nedhængende, hvide hår, en naturlig beskyttelse mod den skarpe sol i Mexi­co, hvor den vokser i dalene i provin­sen Hidalgo. Her kan den blive op til 10 m høj. Den begynder ikke at blom­stre, før den er ca. 6 m høj. Mod toppen af planten dannes da ligesom en uldparyk, bestående af kraftigere og tættere behåring, hvorfra de ca. 5 cm store, rosa blomster udvikles. Hos os når planterne ikke dette stadium; men også uden blomster er oldingen en dekorativ plante. De ældste eksempla­rer findes i Old Man's Valley og er over 500 år gamle.

 

Det er ikke uden grund, at Cephaiocereus senilis kaldes olding.

 

Pleje: Olding kræver så meget lys og sol som muligt. Jorden må ikke være ret fugtig, hvorfor der vandes meget forsigtigt. Om vinteren kan der gen­nemføres en kølig, tør hvileperiode. For at fremme væksten kan man pode planten over på en mere kraftigtvok­sende grundstamme, f.eks. Trichocere­us macrogonus eller Trichocereus pa­chanoi. Jorden skal være iblandet en del ler, men skal desuden give gode afløbsmuligheder for vandingsvandet, især hvor det drejer sig om planter, der vokser på egen rod.

 

Andre arter: Mindre kendt er Cephalo­cereus chrysacanthus, der ligeledes er hjemmehørende i Mexico. Hårene er gullige; blomsterne er rødlige, åbner sig om natten og lukker sig om dagen. Den bliver normalt ikke mere end 4,5 m høj.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.168 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!