Logo

Ompotning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ompotning  

 

  

1. Hold potteplanten fast mellem pegefinger og langfinger. Vend potten og slå potteran­den forsigtigt mod en bordplade.

2. Løft potten væk fra potteklumpen, men pas på, at potteklumpen eller rødderne ikke ødelægges.

3. Læg dræn i bunden af den nye potte, sænk planten ned i den og fyld løs jord rundt om potteklumpen.

4. Tryk jorden omhyggeligt fast med fingrene hele vejen rundt langs pottekanten - først derefter skal planten vandes omhyggeligt.

 

Kun de færreste potteplanter kan i årevis trives i samme jord og samme urtepotte, enten fordi næringsstofferne i jorden er opbrugt, eller fordi potte­jorden er fyldt med næringssalte, som er utilgængelige for planterødderne. Hvis man derfor, selv i bedste mening, gøder lidt for rigeligt, ophobes næ­ringssalte, og jordens ledningstal bliver for højt. Stueplanter, der har fået for megen eller for lidt næring, og stue­planter, hvis rødder fylder hele urte­potten, må ompottes.

Vend potteplanten med bunden i vej­ret, bank pottekanten forsigtigt mod et bord og træk planten ud af potten. Er potteklumpens overflade helt dækket af rødder, skal planten ompottes. I modsat fald anbringes planten på ny i den gamle potte. Det bedste tidspunkt for ompotning er det tidlige forår sam­tidig med nyvækstens begyndelse og samtidig med en eventuel tilbageskæring af toppen, hvis den er for lang. Når den gamle potte er fjernet, bort­skæres de ældste, fortykkede rødder; mosbegroet jord på potte klumpens overflade fjernes ligeledes. Den nye potte bør kun være et nummer større end den gamle. I bunden lægges et dræn af potteskår, groft grus eller perlesten; læg et buet stykke potteskår over bundhullet, så at dette ikke stop­pes af jord. Bland en smule grundgød­ning som benmel eller NPK-gødning i den nye pottejord. Læg derpå først et lag ny jord i bunden af potten; stil planten midt i potten, hæld løs jord om hele potteklumpen på alle sider og pres den omhyggeligt fast med fingrene el­ler med en plantepind. Planten skal stå helt fast i den nye potte. Så vandes der kraftigt, eventuelt ved at sænke hele potten ned til potteranden i en spand eller en skål med kuldslået vand. Lad den stå nogle minutter og tag den derefter op og lad det overflødige vand dryppe af; for megen fugtighed i jor­den driver luften ud og forårsager iltmangel ved rødderne. Den første måned efter ompotningen må planter­ne ikke gødes; det vil svide rødderne.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 2.414 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
656920-09-2016 16:55:17 Arne Svensson
Värdefull information

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!