Logo

Raketblomst - Kniphofia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Raketblomst - Kniphofia

Raketblomstens danske navn hentyder til blomsterstandens lighed med en raket. Roden er en rodstok og ikke et løg, som familietilhørsforholdet ellers kunne antyde. Bladene, der udgår fra en roset, er remformede med en tyde­lig køl på undersiden. Blomsterne er rørformede og sidder samlet i en tæt blomsterstand for enden af et opret, nøgent skaft.

 

Raketblomst 'Burgmeester Dr. de Vlugt' plantet sammen med hvide brudeslør (Gypsophila paniculata 'Bristol Fairy').

 

Vækstkrav: Raketblomsten stammer fra det sydlige Afrikas højsletter og er derfor ikke altid fuldt hårdfør under danske forhold. Kan om efteråret op­graves og overvintres i en tør og ikke for varm kælder ligesom dahliaknol­de, men sætter mere pris på at blive stående på voksestedet i mange år; blot bør man sørge for vinterdækning med granris og tørre, visne blade.

 

Raketblomstens blomsterstand, der sidder i spidsen af det nøgne skaft, består nederst af afblomstrede, i midten blomstrende og i toppen uudsprungne blomster. Dette forhold har givet anledning til synonymet Tritoma, der betyder tredelt.

 

Pleje: De nye planter udplantes i det tidlige forår på en let, veldrænet muld­jord i fuld sol. Kan anvendes solitært ved terrasser eller opholdspladser eller sammenplantes i grupper på 3-5 i et staudebed. Naboplanterne bør være lave, diskrete stauder. Opbinding i blomstringstiden er som regel ikke nødvendig, da stænglen oftest er kraf­tig nok til at bære blomsterstanden. Formeres ved frøudsæd, men kan i visse tilfælde deles, da frøene ikke er artsbestandige.

 

Arter:

Kniphofia hybrida dækker over mange forskellige krydsninger, der har fundet stor anvendelse og udbredelse under nordiske forhold.

'Bernock's Triumph' har tætte, ensfarvede, oran­gerøde blomsterstande på 70 cm høje stængler.

'Burgmeester Dr. de Vlugt' er en rent gul sort med blomsterne på ret tynde stængler.

'Cardinal' har skar­lagenrøde blomster på ca. 50 cm høje skafter.

'Goldfackel' har orangegule eller gyldentgule blomster og en rød spids; den bliver godt meterhøj.

'Maid of Orleans' bliver 80 cm høj. Dens blomster er lyst cremefarvede;

'The Rocket' er meterhøj med tætte blom­sterstande i ildrøde farver; den er des­værre ikke fuldt hårdfør.

'Royal Stan­dard' har tofarvede blomster i gule og orange nuancer; den er rigtblomstren­de og en af de mest hårdføre sorter, og er nem at formere ved deling.

Kniphofia uvaria er ca. 125 cm høj med 25 mm brede blade, der kan blive op til 1 m lange. Blomsterne er før udspring skarlagenrøde, hvorefter de antager en rødgul nuance for senere at afslutte blomstringen med en brunlig farve på de nu slapt nedhængende blomster. Denne art dyrkes i vid ud­strækning i danske haver, hvor den oftest vækker berettiget opsigt mellem de andre stauder, når den i august sender sine blomster til vejrs fra den høje stængel. Den er ikke fuldt hård­før, men kræver blot almindelig vinter­dækning.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (25 stemmer)
Siden er blevet set 17.370 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1168023-06-2017 13:11:15 Bo Sørensen
Hvorfor blomstrer min Kniphofia Uvaria allerede i juni, når blomstringen skulle ske i august? I øvrigt bliver den godt 150 cm høj. Er det ikke meget for arten?
638226-06-2016 16:28:44 Anette
Jeg vil høre hvorfor min Raketblomst har et lille "skud" 10-15 cm under blomsten? Kan man evt brække det af og sætte det som en ny plante?? Mvh Anette

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her