Logo

Ranunkel, lav ranunkel - Ranunculus repens

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ranunkel, lav ranunkel - Ranunculus repens

Ranunklen er en flerårig, krybende urt, som breder sig stærkt til alle sider ved hjælp af udløbere, som slår rod, omtrent som udløberne hos jordbær­planten. Ranunklen bliver mellem 20 og 40 cm høj. Bladene er hånddelte, og de smørgule blomster kommer frem i forsommeren, fra maj til juli.

I naturen vokser denne ranunkel især på kolde og vandlidende jorder. I landbruget kommer man den bedst til livs ved omhyggelig dræning.

I haver breder den sig let overalt, både i græsplæner, mellem flerårige stau­der og køkkenurter og under hække.

Den bør fjernes ved håndlugning eller omhyggelig hakning, så snart den vi­ser sig. Alle plantestumper må samles sammen og fjernes, da selv små stængelstykker let slår rod på ny, så snart jorden er tilstrækkelig fugtig. Hvor jorden er blevet helt dækket med et tæt tæppe af ranunkler, bør man foretage skrællegravning og fjerne og destruere de sammenrevne planter. Herefter foretages en omhyggelig gennemarbejdning af jorden med hånd­kultivator, så tiloversblevne rødder og stængeldele trækkes frem til jord­overfladen. Her kan de tørre bort, hvis vejret er varmt og tørt; ellers må de omgående sammenrives og fjernes.

I græsplæner vil en lugning være næsten umulig.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (9 stemmer)
Siden er blevet set 6.161 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1243229-09-2018 18:39:00 Eva Hansen
Eva Hansen. Hej! Jeg tror det er krybende Ranunkel som jeg har i min plæne, jeg har fjernet mos og kan så bedre komme til dem har været nødt til at bruge spade da rødderne er så tykke og lange, har ligget på alle 4 og forsøgt at få dem op, da det er en stor plæne er det næsten en umugelig opgave. Kan nogen hjælpe med en god ide. Vh. E. Hansen
1162006-06-2017 12:35:11 Ole Gyldenløve
Jeg har noget, der ligner krybende ranunkel i min græsplæne. I modsætning til de her på siden viste har mine lyslilla blomster. Stænglen ved jorden er nærmest hen i retning af lys rød. Kan det være krybende ranunkel, eller er det noget helt andet?

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her