Logo

Rapgræs, enårig rapgræs - Poa annua

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rapgræs, enårig rapgræs - Poa annua

Enårig rapgræs er uden tvivl havens mest almindelige ukrudt. Det vokser overalt, hvor andre planter ikke udfylder pladsen. Dets udvikling fra spiring til blomstring og frødannelse er meget kortvarig. Det kan derfor nå flere generationer, mens vi venter på, at vore langsommere voksende prydplanter eller køkkenurter skal komme i gang.

Det vokser så at sige året rundt, kun afbrudt af vinterens frostperioder. I milde vintre blomstrer den villigt og danner spiredygtigt frø. Frøene spredes med vinden og med frøædende fugle.

Iturevne græstuer spredes ligeledes ved sammenrivning efter lugearbejde og hakkearbejde, og blot en lille stump græstue slår let rod igen, bare jorden er lidt fugtig.

Hakning skal derfor fortrinsvis udføres i tørt vejr, og alle plantedele må omhyggeligt rives sammen og opsamles.

Mellem brosten og fliser på gårdspladser kan rapgræsset fjernes ved sprøjt­ning eller vanding med natriumklorat.

Også i græsplæner må enårig rapgræs betragtes som ukrudt. Dette rapgræs er nemlig et elendigt plænegræs uden udløbere, med overfladisk rodsystem og med en løs og usammenhængende tørvedannelse.

Derfor er det meget ustabilt. Om vinteren og i sommerens tørkeperioder kan det forsvinde fuldstændigt og således danne bare pletter i plænen. Til gengæld selvsår det sig hurtigt og kan på få uger danne nye, grønne græs­planter. Det tåler tæt klipning, men bør aldrig anvendes i en frøblanding. Er vanskelig eller umulig at udrydde i græsplænen. Kun et enkelt sted i ha­ven kan man have glæde af enårig rapgræs som plænegræs: under træer, der giver meget dyb skygge. Her rapgræs den eneste græsart, som klarer sig.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.990 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her