Logo

Raps - Brassica napus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Raps - Brassica napus

Raps er stamformen til kålroen (se denne artikel) og er som denne en vigtig plante i landbruget. Planten har en kraftig pælerod og en enkelt, opret, forgrenet stængel. Bladene er glatte og stærkt blåduggede; de øvre er hele, mens de nedre er fjersnitdelte. Blom­sterne er citrongule; frugterne er skul­per med 15-30 sorte, runde frø. Raps blomstrer i maj og er en værdifuld biplante.

Der dyrkes to typer raps, vårraps, der sås om foråret og høstes samme år, og vinterraps, der sås ca. 1. september og høstes det følgende år. Begge dyrkes p.gr. af de olieholdige frø, der ved presning giver rapsolie, som anvendes i margarine og til iblanding i mineral­olier. Presseresten anvendes under be­tegnelsen raps kager som et proteinrigt kreaturfoder.

 

De citrongule rapsmarker er et festligt indslag i det danske forårslandskab.

Se også artiklen Olieplanter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.779 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her