Logo

Rapunsel - Phyteuma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rapunsel - Phyteuma

Rapunsel hører hjemme i Mellem- og Sydeuropa, hvor den vokser i bjergrige egne i 200-2500 m's højde. Slægten omfatter ca. 25 arter, hvoraf en enkelt er vildtvoksende i Danmark, dog kun i Østjylland og på Fyn. Stænglen er 15- 70 cm høj med dobbelt savtakkede blade, hvoraf de nedre er langstilkede, hjerteformede, mens de øvre er lancet­formede. Blomsterne, der sidder i aks eller hovedformede stande, er femtalli­ge med 5 frie bægerblade og 5 kronbla­de, som adskilles fra hinanden forne­den og øverst er indbyrdes sammen­vokset til et rør.

 

Rapunsel (Phyteuma comosum) er en udpræget kalkelskende plante, der vokser frem i klipperevner og på stenet bund.

 

Arter:

Aksrapunsel (Phyteuma spica­tum) er en 25-70 cm høj, i Danmark vildtvoksende art med dobbelt savtak­kede blade og hvidgule blomster i et endestillet, valseformet, 5-8 cm langt aks. Kronen har 5 smalle flige, som i begyndelsen er sammenhængende i spidsen, men som senere bliver stjer­neformet udbredt. Planten træffes på næringsrig muldbund i lyse bøgeskove. Den kan dyrkes i haver på god, næ­ringsrig jord i halvskygge, men er til­bøjelig til at forsvinde efterhånden.

 

Alperapunsel (Phyteuma scheuchzeri) bliver omkring 20 cm høj med blå, pigformede blomster i et hoved. Kan dyrkes i danske haver på en god, solrig plads med en let, stenet jordbund.

 

Blå rapunsel (Phyteuma nigrum) er en 30-60 cm høj mellemeuropæisk art, der findes vildtvoksende i Ardennerne, Rhinlandet og Vogeserne. De mørkviolette blomster er samlet i aks, der er lidt kortere og mere ovale end akset hos aksrapunsel.

 

Phyteuma comosum bliver kun om­kring 15 cm høj med mørkeblå, pigge­de blomster i tætte hoveder. Blomstrer på en beskyttet plads i læ i juni-juli. Den lader sig i haven kun dyrke med held på en kalkrig, stenet jord, idet dens naturlige voksested er de sydlige Kalkalper. Af botanikerne er den nu omdøbt til Physoplexis comosa.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.707 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her