Logo

Skælhat - Pholiota

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Skælhat - Pholiota

De fleste arter af skælhat er let gen­kendelige på en hindeagtig eller skæl­let ring om stokken, og mange har også en mere eller mindre skæl klædt hat og stok. Frugtlegemet er kødet; lameller­ne er tætstillede og tynde. Sporerne er altid brune. Svampene lever mest på træstubbe og vokser ofte sammen i knipper. Kun et par af arterne er spiselige; en enkelt er svagt giftig.

 

Krumskællet skælhat (Pholiota squarrosa}.

 

Arter:

Foranderlig skælhat (Pholiota mutabilis) er spiselig og har en mild, aromatisk smag. Svampen danner sto­re knipper på stød af løvtræer. Stokken er oven for ringen glat og nedenfor skællet. Hatten er mere eller mindre bulet, glat og daddelbrun i fugtigt vejr, medens den er blegbrun i tør tilstand. Lamellerne er tilhæftede til svagt ned­løbende, gullige eller kanelbrune. Svampen er fremme i juni-november.

 

Krumskællet skælhat (Pholiota squar­rosa) er antagelig svagt giftig. Den vokser i knipper ved foden af løvtræer og er ret almindelig. Stokken er lang, krum og gul med ringe af kanel farvede skæl under ringen. Hatten er stor med udstående skæl af samme farve som stokken. Lamellerne er først gullige, senere grønbrune. Fremme i august­-november.

 

Poppelskælhat (Pholiota destruens) er en ret sjælden, værdiløs svamp, hvis stok er kort, tyk, krum og skællet. Hatten er dækket af hvide, uldflossede skæl. Lamellerne er blege, senere to­baksbrune. Den vokser på poppelstød.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.045 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!