Logo

Taks - Taxus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Taks - Taxus

Det botaniske slægtsnavn Taxus er et gammelt romersk navn på planten. Slægten omfatter 7 arter og består af stedsegrønne buske eller mindre træer. Alle arter er vildtvoksende på den nordlige halvkugle; de ligner hinanden og blev tidligere betragtet som geogra­fiske former af en enkelt art. Planterne vokser langsomt; veddet er tungt, hårdt, elastisk og uden harpiks. Nålene er ofte toradede, linjeformede, mørke­grønne på oversiden og noget blegere på undersiden. Planten er tvebo; der findes både han- og hunplanter. Frøan­lægget udvikles til et bærlignende, brunt frø med grøn, senere rød, saftig frøkappe.

Alle grønne dele af planten samt frø­kernerne er meget giftige. Frø og frø­kappe fortæres af fugle, der kun fordø­jer kappen, idet selve frøene går ufor­døjet gennem tarmkanalen og på den­ne måde spredes.

 

Vækstkrav: Taks vokser bedst i tilpas fugtig, næringsrig jord i halvskygge eller skygge. Planten bør beskyttes mod stærk blæst, der især om vinteren kan ødelægge skud og nåle; men den er i øvrigt fuldt hårdfør.

 

Pleje: Arterne formeres ved frø, der sås efter afvaskning af frøkappen eller umiddelbart efter modning. Frøet sås i jævnt fugtigt sand og spirer efter 1 til2 år, hvorefter småplanterne prikles på bed på en skyggefuld plads på friland. Efter yderligere 1 til 2 år beskæres rødderne, og planterne udplantes på ny på bed i skygge. Sorter uden sym­metrisk vækst kan formeres ved stiklin­ger, der tages af enårige skud og stik­kes i grus i kasser. Planten kan også formeres ved podning i det tidlige forår i drivhus, hvor grundstammer af almin­delig taks (Taxus baccata) anvendes. Stiklinger vokser langsommere end po­dede planter og danner ofte brede, ret lave buske.

 

Anvendelse: Taks er en ideel plante til haver; den kan anvendes på flere må­der og tåler kraftig beskæring, der foretages i august. Den er velegnet til underbeplantning, som fritvoksende, sammen med andre stedsegrønne træer og buske eller som klippet hæk.

 

Arter:

Almindelig taks (Taxus bacca­ta) er vildtvoksende i Danmark på en lokalitet ved Munkebjerg, Vejle, hvor bestanden er fredet. Artsnavnet bacca­ta betyder bæragtig og hentyder til den røde frøkappe. Planten kan opnå en høj alder. I Danmark vokser det stør­ste eksemplar ved Bromølle på Sjæl­land og er omkring 150 år gammelt. Undersøgelser i England har vist, at træet kan blive langt ældre, op til 1000 år, med en stammeomkreds op til 10 m og en højde på 10-25 m. Barken er mørkebrun og stammen ofte let vredet og ujævn. Nålene, der bliver siddende i mange år, har korte stilke og er nedlø­bende, på sideskud toradede, indtil 3 cm lange og bløde. Planterne blom­strer i det tidlige forår. Hanplantens blomster er talrige og iøjnefaldende, mens hunplantens blomster er næsten skjult og sidder enlige. I august-sep­tember bliver frøkappen lysende rød og omgiver da helt det brune, svagt tokantede frø.

 

Taks (Yaxus baccata), hanplante med blomsteranlæg.

 

Amerikansk taks (Taxus brevifolia), der er vildtvoksende i det nordvestlige Amerika, er et træ med tynde, vand­rette eller noget hængende grene. Kro­nen er bredt pyramideformet, og nåle­ne er tydeligt toradede og brat tilspid­sede. Frøene er 2-4-kantede. Især de unge planter bør have en let vinter­dækning.

 

Japansk taks (Taxus cuspidata) bliver som ældre et træ med udbredte eller oprette grene. Nålene, der har en tydelig stilk, er brat brodspidse med mørkegrøn overside med midterrille og gullig underside på grund af to brede, gule bånd. De toradede nåle er svagt 3-4-kantede. Sorten 'Nana' bli­ver en indtil 4 m høj busk, der i de første år har en meget kompakt vækst. Taxus media er en hybrid mellem almindelig taks og japansk taks og har en blanding af begge forældres egen­skaber. En række sorter dyrkes og er meget hårdføre.

 

Sorter: Almindelig taks er meget form­rig, og der findes en lang række sorter.

'Adpressa' er et lavt træ eller en busk med bred, uregelmæssig vækst og 5-10 mm lange, spidse nåle.

'Adpressa Au­rea' har langsom vækst og nåle, der i det tidlige stadium er gulgrønne.

'Do­vastonii' har kraftig, bred vækst og kransstillede, overhængende unge gre­ne og meget mørkegrønne, 2-3 cm lange nåle. Denne sort er især velegnet som solitærplante.

'Fastigiata' har en tæt, søjleformet vækst og oprette grene og kviste. Nålene er skinnende sort­grønne. God som solitærplante.

'Lu­tea' har en kraftig, bred vækst, mørke­grønne nåle og lysegule frugter, og

'Repandens' har bred, næsten kryben­de, dværgagtig vækst og bløde, blå­grønne nåle.

 

Taks tåler beskæring og kan formes til en dekorativ portal eller tætte, stedsegrønne hække.

 

Taks (Taxus baccata}, hunplante med røde bærkogler, hvis kerner er meget giftige.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (39 stemmer)
Siden er blevet set 15.139 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1198114-11-2017 17:54:31 Lis Bjarne Jacobsen
Jeg savner artsnavnet på en langsomtvoksende taks, ikke flad, men hvor nålene er rundsat. Er tidligre blevet brugt til binding af fine adventskranse
504529-03-2016 15:27:23 Hanne
Hvornår, hvilken tid på året er det best at beskære Taxus baccata, hunplante
137929-07-2012 12:52:44 ulla levin
Hvornår på året er det bedst at klippe/studse taxen ?

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her