Logo

Tekstilplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tekstilplanterne leverer tekstilstoffer i form af hår (frøuld) eller basttaver fra styrkevævene i stængler og blade til brug for tekstilindustrien og til frem­stilling af tovværk, børster, polstring og isolationsmaterialer.

Bomuld (Gossypium hybridum) dyrkes i tropiske og subtropiske egne med tørtid i frømodningsperioden. Frøene plukkes, og hårene skilles fra frøene, vaskes, bleges og behandles med lud, så at de bliver faste og elastiske og kan farves. Resterne af frøulden anvendes til vat og gaze. Se artiklen Bomuld.

 

Hamp (Cannabis sativa) dyrkes især i Asien, og taverne anvendes til frem­stilling af tovværk. Se artiklen Hamp.

 

Hamppalme (Trachycarpus fortunei) fra Sydøstasien har fibre, som anven­des til fletning af tovværk. Se artiklen Hamppalme.

 

Hør (Linum usitatissimum) er en gam­mel kulturplante, hvis taver anvendes til fremstilling af hørlærred eller lin. Se artiklen Hør.

 

Jute (Corchorus capsularis) er en en­årig urt, som dyrkes i Sydasiens delta­er. Den har 1-3 m lange taver, der anvendes til jutegarn, hessian og sæk­kelærred. Se artiklen Jute.

 

Kapoktræ (Ceiba pentandra) har en let, vandskyende frøuld, som anvendes i redningsveste, svømmebælter, madras­ser og puder. Se artiklen Kapoktræ.

 

Kokospalmen (Cocos nucifera) leverer fibre fra nødderries overflade til kokos­måtter og grove gulvbelægninger. Se artiklen Kokospalme.

 

Nælde (Urtica dioica) var i gamle dage en vigtig tekstilplante, hvis taver blev brugt til netteldug til sækkelærred og lagener. Se artiklen Brændenælde.

 

Raffiapalme (Raphia farinifera) er le­verandør af raffiabast, som anvendes til vævning af sække og som bindegarn ved plantepodninger og binding af bu­ketter. Af bladskederne udvindes pias­savabørster. Se artiklen Raffiapalme.

 

Ramie (Boehmeria nivea) kaldes også kinagræs, en østasiatisk slægtning til nælde, i århundreder anvendt til så­kaldt græslærred.

 

Sisal (Agave sisalana) leverer taver til groft sækkelærred og bindegarn. Se artiklen Sisal.

 

Tekstilbanan (Musa textilis) fra Filippi­nerne ligner i udseende den almindeli­ge bananplante; den bliver 6 m høj og har uspiseligt frugtkød. Af dens blad­skeder fremstilles manilahamp, der er modstandsdygtig mod vand og derfor velegnet til fremstilling af skibstove.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.671 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her