Logo

Terose

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Terose

Teroser kan blive 2-3 m høje; de var især populære i bedstemors have, ikke mindst den vellugtende 'Gloire de Dijon'.

Den ægte terose (Rosa odorata) stam­mer fra Kina, hvor den har været dyrket langt tilbage i tiden. Det er en stedsegrøn eller vintergrøn klatrerose med indtil 10m lange ranker, forsynet med spredte, krumme torne. Bladene er sammensat af 5-7 aflangt elliptiske småblade, der er 2-7 cm lange. Blad­randen er skarpt savtakket, og blad­oversiden er glinsende grøn. Blomster­ne sidder enkeltvis eller få sammen; de er hvide, lysrosa eller lysegule, enkle eller fyldte, 5-8 cm i tværsnit. Bæger­bladene er helrandede.

En af de første teroser blev bragt fra Kina til England 1809 under sortsnav­net 'Hume's Blush Tea Scented Chi­na'; den havde halvfyldte, længeblom­strende, rosa blomster. De knuste

kronblade og løvblade skulle have afgi­vet en duft, der mindede om teblade­nes duft og var årsag til sortsnavnet.

 

Dyrkning: Teroser er noget sartere end de moderne roser og kræver derfor en lun plads og måske nogen vinter­dækning med granris. Jorden skal være let, porøs og næringsrig, og der må ikke forekomme stående vand i vinter­halvåret. Planten kræver ingen særlig beskæring udover en bortfjernelse af de ældste skud ned til basis sent om foråret. I det danske klima er teroser­ne ikke stedsegrønne, men taber løv­bladene ved nytårstid.

 

Anvendelse: De kraftige teroser er velegnede som espalierplanter op ad en sydmur, et raftehegn eller et plan­keværk. De kan drives i blomst ret tidligt og kan til dette formål plantes i et uopvarmet hobbydrivhus.

 

Sorter: Den ægte terose blev i engelske og franske planteskoler krydset med især de såkaldte noisetteroser, og af­kommet blev kaldt »teroser«. Der op­stod en lang række sorter med varie­rende egenskaber; men de fleste af disse sorter eksisterer ikke mere. Dog kan man stadig finde de nedennævnte sorter dyrket, og i specialplanteskoler kan man ofte være så heldig at kunne erhverve planter af dem.

 

'Fortune's Double Yellow' blev af Ro­bert Fortune fundet i en have i Ningpo i Kina og i 1845 bragt til England; det er en 3 m høj busk med let fyldte blomster, indvendig guldgule, udven­dig svagt rødlige og med en kraftig duft.

 

'Gloire de Dijon' er tiltrukket af den franske rosendyrker J acotot i 1853; trods sin høje alder er den bedre end mange af de moderne klatreroser. Den bliver 3 m høj med fyldte, skålformede blomster, 10 cm i diameter; farven varierer fra ravgul over gråliggul til orangegul med rosa skær. Duften er stærk og fin. I fugtigt vejr bør de visnende blomster fjernes med rosen­saksen, da de ellers rådner på plan­ten. Den blomstrer i juni-juli og re­monterer senere på sommeren. Den er velegnet til dyrkning op ad en mur eller et raftehegn, men er tilbøjelig til at blive bar forneden; det kan skjules ved en passende »fodpose « af f.eks. lavendel.

 

'Marechal Niel' er muligvis en frøplan­te af noisetterosen 'Chromatella', til­trukket af den franske rosenekspert Pradel 1864. Den egner sig bedst til et varmt klima, som man kan skaffe den i et lille drivhus; her plantes denne kla­tre rose op ad et espalier midt i huset, så at rankerne kan udfolde sig i deres fulde længde, op til 4 m. Blomster­knoppen er lang og spids, blomsten stor og fyldt, guldgul eller bronzegul; blom­sterstilkene er ret svage og bløde. Blomsten har en pragtfuld duft.

De gamle teroser blev krydset med remontantroser, og resultatet var de moderne tehybrider, se denne artikel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (19 stemmer)
Siden er blevet set 12.538 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1304826-11-2020 20:38:49 Vibeke Poulsen
'Marechal Niel' i lille drihus??? Den kræver plads, gerne 3-4 m i højden. Men så er den også god, især da blomsterne hænger nedad, så de ses.
1291819-04-2020 22:44:19 Margrete

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her