Logo

Uvularia - Uvularia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Uvularia - Uvularia

Uvularia er afledt af latin uvula = tap eller drøbel og hentyder til plantens tidligere medicinske anvendelse mod hævelser i halsen (drøbelen). Uvularia stammer fra det østlige Nordamerika, hvor man kender 5 arter, mens man her i landet sjældent dyrker andre end Uvularia grandiflora, der også or den nemmeste og kraftigste; Uvularia per­foliata og Uvularia sessilifolia er kun for liebhavere. Det er 20-30 cm høje stauder med runde eller lancetformede blosterblade; blomsterne fremkommer alene eller højst to sammen i bladhjør­nerne, og under jorden har de en tyk, vandret jordstængel.

 

Vækstkrav: Uvularia foretrækker en noget fugtig, dybmuldet jord i halv­skygge. Den er beslægtet med treblad og storkonval, som den også ligner i væksten, og trives under samme for­hold. Formering sker lettest ved deling af jordstænglerne om efteråret.

 

Uvularia grandiflora er en liljeagtig staude, der kan anvendes i havens skovbund sammen med liljekonval, storkonval og treblad.

 

Arter:

Uvularia grandiflora er den bedste art til friland. Den bliver ca. 30 cm høj og har slanke, gule blomster, der er 4-5 cm lange. De friskgrønne blade er spidst lancetformede, stængel­omfattende og på undersiden svagt behårede. Den blomstrer i maj-juni. Uvularia perfoliata bliver ca. 20 cm høj. Den har stængelomfattende, glatte blade og lysegule blomster, som frem­kommer i maj. Den er en surbunds­plante.

 

Uvularia sessilifolia har stilkløse, lan­cetformede blade og gulgrønne blom­ster; den bliver op til 20 cm høj og er en surbundsplante.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.865 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!