Logo

Vandkærte - Pontederia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Vandkærte - Pontederia

Pontederia er opkaldt efter den italien­ske botaniker Giulio Pontedera (1688-1757). På dansk kaldes den ofte fejlag­tigt vandhyacint, som imidlertid er navnet på en anden vandplante, Eich­hornia crassipes. Navnet vandkærte be­skriver plantens festlige, kornblomst­blå blomsteraks, som hæver sig 1 m op over de opadstræbende, spidst hjerte­formede blade. Planterne har lange, krybende rodstængler (rhizomer), som altid skal være under vand; de tåler ikke udtørring.

 

Vandkærte (Pontederia cordata) vokser kun på ganske lavt vand.

 

Vækstkrav: Pontederia stammer fra Mellemamerika og det sydlige USA, men er rimeligt hårdfør her i landet. Den blomstrer bedst i fuld sol på en vanddybde mellem 20 og 40 cm; på udsatte steder og i kolde vintre bør den dog overvintre indendørs.

 

Pleje: Vand kærte formeres lettest ved deling af rodstænglerne, inden væksten rigtig kommer i gang om foråret. Hvis den udplantes på 40 cm's vanddybde, kan den overvintre uden at skades af frosten. Dens blade og stængler udvik­les ret sent på foråret, ofte først i begyndelsen af juni. Har man kun en vanddybde på 20 cm til rådighed, bør planterne anbringes i næringsrig muld­jord i flade skåle, som nedgraves i

bassinbunden og eventuelt skjules ved en beplantning af kabbeleje og andre lave, tætte sumpplanter rundt om. Sent på efteråret graves disse skåle op og overvintres frostfrit indendørs og såle­des, at jord og planter hele tiden er jævnt fugtige.

 

Vandkærte er plantet sammen med nøkkerose og vandspir i et lavt bødkerkar.

 

Anvendelse: Vandkærte er en smuk sumpplante, der med sine blå blomster giver havens vandbassin en særlig char­me. Den kan også plantes i et bødker­kar, en oversavet vintønde eller en vandtæt beholder af keramik sammen med dværgformerne af nøkkerose og ægte vandhyacint.

 

Arter:

Pontederia cordata har hjerte­formede blade og indtil 1 m høje blomsteraks. Hovedblomstringen fin­der sted i juli-august; men der fore­kommer ofte en efterblomstring senere på sommeren. Blomsterne tiltrækker honningbier og andre insekter i stort tal.

 

Pontederia lanceolata med lancetfor­mede blade og lyseblå, indtil 120 cm høje blomsteraks er knap så hårdfør som den førstnævnte art, og den bør derfor flyttes indendørs i vinterhalv­året. Eventuelt kan den dyrkes i et lavvandet bassin i en vinterhave eller et koldhus.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.274 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!