Logo

Vandplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Vandplanter

Den hvide nøkkerose (Nymphaea alba) findes vildtvoksende i danske søer, men kan også anvendes i vandpartier i parker og større haver.

 

Alle vandplanter er stauder, og de fleste er rodslående planter, der kræ­ver en bestemt vanddybde for at trives. Nogle få arter slår slet ikke rod, men flyder mere eller mindre neddykket i vandet; andre kan trives på landjor­den, men kun, hvor grundvandet ligger lige under jordoverfladen, så at planterødderne kan nå ned i den vandmætte­de jord. I haven kan vandplanterne anvendes i havens vandbassin; men de kan også dyrkes i vandtætte beholdere af træ, plastic, eternit eller keramik, opstillet på terrassen; også på en altan kan man anbringe en sådan mini-dam med blomstrende vandplanter. Den tekniske udførelse af vandbassiner og beholdere til vandplanter er nærmere behandlet i artiklen Vand i haven.

 

Nøkkeroser findes i et utal af sorter og farver.

 

Vækstkrav: Jorden i vandbassinet skal være porøs og næringsrig. Det er be­sværligt eller helt umuligt at gøde vandplanter; særlig næringskrævende vandplanter som nøkkerose, siv og åkander må derfor tilføres gødning samtidig med plantningen, f.eks. ved, at man lægger et lag naturgødning eller blander benmel og en blandingsgød­ning i plantebeholderens jord, før den sænkes ned i bassinet. De færreste vandplanter tåler fuldstændig udtør­ring, et forhold, som man må være opmærksom på i meget varme somre, hvis man dyrker planter i et meget lavvandet bassin. De i skemaet nævnte vandplanter er alle hårdføre her i lan­det; i vinterhaven eller i et let opvar­met drivhus kan man dyrke mange eksotiske vandplanter, hvoraf nogle få er nævnt i Planteskemaer. Disse subtropiske vandplanter kan udmærket »oversom­re« udendørs i havens vandbassin, men må fiskes op og anbringes indendørs, inden vandtemperaturen falder under 10°C.

 

Nøkkerose (Nymphaea hybrida) er en af de mest populære vandplanter, men den kræver god plads.

 

Pleje: Vandplanter kræver meget lidt pleje. Mange af dem har dog så kraftig en vækst, at de er tilbøjelige til at brede sig på naboplanternes bekost­ning eller helt at dække det vandspejl, som gør et vandbassin særlig tiltræk­kende. Så må man med hård hånd bortluge planterne, enten ved opgrav­ning eller ved afhugning af toppen så nær bunden som muligt.

 

Krebseklo (Stratiotes aloides) kræver 30 cm 's vanddybde; den får hvide blomster i juni-juli.

 

Anvendelse: Kun i de færreste haver findes naturlige vandpartier, hvor man kan dyrke vandplanter. Man må derfor indrette bassiner med vekslende vand­dybder, som passer til de enkelte arters særlige krav. Stillestående vand er ofte årsag til udvikling af andemad og al­ger, som har dårlige vilkår i strømmen­de vand. Et springvand giver bevægel­se i vandet og et nødvendigt tilskud af ilt til planterne, fiskene og andre vand­dyr. Hvor der ikke rigtig er plads til et vandbassin, kan man klare sig med et vandtæt trug, som stilles oven på jor­den eller flisepladsen eller nedgraves helt eller delvis.

 

Vandplanter sættes i netpotter, som anbrin­ges i bassinet, når vandet om foråret er mindst 10°C varmt.

 

Nøkkerosens blomster er meget holdbare. De kan anvendes som snitblomster i en flad skål indendørs.

 

Vandplanter i vinterhaven:

I troperne og de varmt tempererede egne findes en mængde smukke vandplanter, som er værd at dyrke herhjem­me, men som ikke er hårdføre. Flere af dem kan udplantes eller udlægges i havens vandparti om sommeren, men må tages ind allerede i september. De kan den øvrige del af året dyrkes i store akvarier eller i vandbassiner i stuen, vinterhaven eller et opvarmet drivhus. I glasbeholdere udvikles ofte grønalger , som kan være vanskelige at fjerne, hvorfor man i stedet bør anven­de kar af træ eller plastic. Man bør så vidt muligt benytte regnvand eller an­det kalkfrit vand.

 

Den brogetbladede form af sværdlilje eller gul iris, Iris pseudacorus 'Variegatus', er meget pyntelig.

 

Arter: De hyppigst plantede vandplan­ter i private haver er nævnt i Planteskemaer. For hver enkelt planteart er den bedst egnede vanddybde nævnt; men mange af planterne kan udmærket trives på lavere eller dybere vand end de opgiv­ne vanddybder.

Se desuden omtalen af de fleste af enkelte i skemaet nævnte planter i specialartiklerne under planternes danske navne.

 

Selv i et mini bassin som denne overskårne vintønde kan man med held dyrke både nøkkerose og dværgdunhammer.

 

Se Planteskemaer / Vandplanter og/eller Vandplanter i vinterhaven.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,9 (17 stemmer)
Siden er blevet set 12.965 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!