Logo

Xanthosoma - Xanthosoma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Xanthosoma - Xanthosoma

Xanthosoma hører hjemme i de tropi­ske områder af Amerika. Slægten om­fatter smukke bladplanter, som trives bedst i varme rum; de tåler ikke direkte, skarp sol. De er stedsegrønne knoldplanter med pilformede eller delte blade; hylsterbladet, der omgiver blomsterkolben, er vokset sammen med kolbens nederste del.

 

Pleje: Som tropisk plante har Xantho­soma behov for varm og fugtig luft. I væksthuset er det let at skabe dette klima; men det kan også lade sig gøre i

en stue; man kan anbringe potten på en omvendt potte i en skål vand, så at pottejorden ikke kommer i berøring med vandet, og desuden kan planten regelmæssigt overbruses. I sommer­halvåret tilføres regelmæssigt næring, mens dette ikke skal gøres i vinterhalv­året.

 

Xanthosoma nigrum er for kraftig i en vindueskarm, men er velegnet på en varm veranda.

 

Xanthosoma nigrum taber en del af bladene om vinteren og går ind i en periode med delvis hvile. I denne pe­riode skal der tilføres mindre vand, men overbrusning er stadig nødvendig.

 

Xanthosoma lindenii har ingen hvile­periode og skal derfor vandes med jævne mellemrum hele året rundt. Det er kun nødvendigt at potte om, når planternes rødder er ved at vokse ud af potten; som pottejord kan bruges en almindelig standard-jordblanding, ba­seret på spagnum. Temperaturen må helst ikke komme under 16°C på noget tidspunkt af året. Ellers vil bladene blive brunplettede og få svedne blad­rande.

 

Formering: Xanthosoma kan formeres ved deling om foråret. For hurtigt at få væksten i gang igen efter ompotningen holder man jorden varm ved at anbrin­ge potten over en radiator; en tempe­ratur på omkring 20°C er passende.

 

Arter: Xanthosoma lindenii blev bragt til Europa fra Brasilien i 1886. Bladstil­kene bliver indtil 75 cm lange og har indtil 45 cm lange og 12 cm brede, pilformede bladplader, der er frisk­grønne med brede, hvide striber langs midternerven og sidenerverne. Stæng­lerne indeholder mælkesaft; de er lyse­grønne med sorte længdestriber.

 

Xanthosoma nigrum har pilformede blade, der kan blive ca. 50 cm lange og ca. 30 cm brede. Bladene er mørke­grønne på oversiden med en purpur­farvet tone.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.644 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!