Logo

Zebraplante - Cryptanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Zebraplante - Cryptanthus

Zebraplante tilhører ananasfamilien (Bromeliaceae). I sit hjemland Brasili­en vokser den som epifyt i grenvinkler­ne på store træer, og den blev indført til Europa i det 18. århundrede. Den er en lille, flad rosetplante med korte blade med bølget rand. Blomsterne er små, som regel hvide, og samlet i små hoveder midt i bladrosetten. Både bæ­ger- og kronblade er kort rørformet sammenvoksede. Blomsterne er næ­sten skjult i bladrosetten, heraf det botaniske slægtsnavn (græsk kryptos = skjult og anthos = blomst).

 

Pleje: Zebraplante tåler meget lys og sol og skal helst have mindst 18°C og høj luftfugtighed. Om sommeren skal der vandes så meget, at bladtragten altid er fyldt med vand; om vinteren er dette ikke nødvendigt. I sommerhalv­året tilføres regelmæssigt næring til pot­tejorden. Man må aldrig vande med gødningsvand i bladtragten. Da rodsy­stemet er meget svagt, er der ikke grund til at bruge en meget dyb potte, og ompotning bør kun sjældent foreta­ges. Jorden kan bestå af en luftig jordblanding af hvidmos, bregnerød­der, barksmuld og enhedsjord. Formering: Zebraplante formeres ved deling; de nye planter pottes i en luftig jord og holdes let fugtige.

 

Arter: Cryptanthus bivittatus kan få indtil 20 cm lange blade, der er fint tandede i randen. Bladene er forsynet med to hvide til rosa længdestriber.

Cryptanthus bromelioides har 30 cm lange og 4 cm brede blade, der er bølgede og mørkegrønne til rødlige. Sorten Cryptanthus bromelioides "Tricolor' har meget mindre blade med hvidlige længdestriber og rødlig basis.

 

Zebraplante (Cryptanthus bromelioides 'Tricolor') har svage rødder og kræver næsten ingen vanding.

 

Cryptanthus zonatus får højst 20 cm lange blade. Bladranden er stærkt bøl­get, tornet-tandet og med tilbagebøjet bladspids. Bladene er mørkegrønne med tværstillede, lyse bånd af skjold­hår, hvorimod bladundersiden er me­let hvid.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.344 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Vil du boykotte noget fra Rusland?


Effektiv reklame - klik her