Logo

Urtepotter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Urtepotter

Urtepotter anvendes i gartneri og plan­teskole til dyrkning af småplanter og færdige salgsplanter, i stuekultur til dyrkning af enårige og flerårige stue­planter.

Lerpotter har i århundreder været den foretrukne type. Fordelen ved lerpot­ter er især deres porøsitet, som tillader luften at trænge ind til rodklumpen og overskudssalte at trænge ud gennem pottesiderne. Hvis en lerpotte nedgraves i jord eller sand, kan både vand og næring trænge ind gennem lervæggen. Et minus ved lerpotterne er det, at vandet hurtigt fordamper gennem pot­tevæggen, hvorfor stueplanterne kræ­ver hyppigere vanding end ved dyrk­ning i f.eks. plasticpotter. Lerpotter fremstilles i standardstørrelser, num­mereret fra 5 til 20; numrene angiver pottens øverste indvendige diameter i cm.

Plasticpotter er nemme at fremstille og billige i anskaffelse. Fremfor lerpotter har de følgende fordele: mindre vand­forbrug, højere jordtemperatur, lette­re at stable og transportere og ikke så udsat for at gå i stykker. Da plasticpot­terne er dårligt drænede, må man vælge en mere porøs jordtype end til lerpotter. Plasticpotter med let jord vælter nemt; derfor bør man foretræk­ke lave pottetyper. Sorte plasticpotter opvarmes så stærkt af Solen, at plante­rødderne kan svides, hvorfor de bør anbringes i passende skygge. Til for­mering af småplanter anvendes ofte sammenhængende plasticpotter (multipotter), som senere let kan brækkes fra hinanden.

Tørvepotter eller jiffypotter er frem­stillet af en blanding af tørv og papir­masse, tilsat plantenæring. Rødderne kan vokse ud gennem pottevæggen, hvorfor man ved om- eller udplantning ikke skal slå planten ud af potten, men kan »plante« hele potten ud på blive­stedet. Tørvepotter fremstilles ofte i »strips«, sammenhængende rækker, hvis enkelte potter kan brækkes fra hinanden ved udplantningen.

 

Urtepotter af ler er porøse og giver luft til planterødderne, men fremmer samtidig for­dampning og udtørring af potteklumpen.

 

Helt nye lerpotter skal ligge et stykke tid i vand, før de anvendes, så kalk og lignende fjernes.

 

Tørvepotter findes i flere typer. Her vises en jordpotte, fremstillet af presset tørv, så den næsten ikke fylder noget.

 

Lægges denne tørvepotte i vand, suger den vandet til sig og svulmer op, og så kan man plante, prikle eller så i potten.

 

Se også artiklerne Containerplanter, Ompotning, Plantekumme og Potte­jord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 5.275 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her