Logo

Platan - Platanus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Platan - Platanus

Plataner er høje træer med en ret bleg, afskallende bark og gulliggrøn inder­bark, hvorved stammen får en karakte­ristisk, marmoreret overflade. Barken på kviste og yngre grene er ikke afskal­lende. Knopperne er forsynet med kun et kegleformet knopskæl. Bladene er håndnervede og lappede. Blomsterne er enkønnede og sidder i tætte kugle­formede stande på lange, hængende stilke. Enkeltfrugterne er nødder, om­givet af lange hår.

 

Blomstringen hos platan foregår i kugleformede stande på lange, hængende stilke. Kun få træarter har frugterne siddende på en så ejendommelig måde.

 

Vækstkrav: Slægten har sin absolutte nordgrænse hos os. Den er ikke særlig vindfør og kan lokalt fryse en del tilbage i strenge vintre; men plantes den på en næringsrig jordbund, der ikke er fugtig eller vandlidende, vil den udvikle sig både smukt og dekorativt. Platanen er tilmed et af vore bedste bytræer, idet den tåler røg, udstød­ningsgas og støv.

 

Frugthovederne hos platan bliver som regel siddende vinteren over og er særdeles dekorative på de nøgne grene.

 

Pleje: Platanen formeres ved frø, der næsten altid må importeres, idet der i Danmark ikke modnes frø til udså­ning. Frøene sås i glasdækkede bede, der vinterdækkes. Som toårige små­planter udprikles de på en lun, beskyt­tet plads i en let, næringsrig muldjord.

 

Karakteristisk for platan er den afskallende bark, der efterlader smukke mønstre på de gamle stammer.

 

Arter:

Platanus hybrida er en kryds­ning mellem den nordamerikanske Platanus occidentalis og den asiatiske Platanus orientalis. Den er et stort træ, ofte enstammet, med karakteristiske, afskallende barkflager og blanke, 3-5- lappede, 12-25 cm store blade. Lap­perne er svagt tandede og bladgrunden afstumpet. Bladstilken er omkring 3-10 cm lang. Frugthovederne er ca. 2-3 cm i diameter; den enkelte nød er ægformet. Træet er pladskrævende og værdsætter en veldrænet, næringsrig jord i fuld sol.

 

Platanus occidentalis fra Nordamerika bliver oftest flerstammet og hen ved 20--25 m høj; i sit hjemland opnår den en højde på omkring det dobbelte. Barken er afskallende, bladene 3-lap­pede og 10-20 cm lange. Bladgrunden er kileformet, og bladundersidens bladnerver er noget filthårede. Ak­selbladene er store og tragtformede. Frugthovederne sidder enkeltvis og er omkring 2-2,5 cm i diameter. Enkelt-nødderne har afrundet spids. Træet trives bedst på en ikke for tør, nærings­rig jord i sol, men udvikler sig ikke særlig harmonisk i Danmark p.gr. af vore kølige somre.

 

Platanus orientalis bliver omkring 25 m høj i Danmark. Stammen er som regel gennemløbende og kronen uregelmæs­sig. Barken er gråbrun med afskallen­de flager og gulliggrøn inderbark. Bla­dene er 10-20 cm brede og 5-7-lappe­de med en ret kraftigt udviklet midter­lap. På yngre skud kan bladene være 3- lappede. Bladundersiden er som regel helt glat og bladgrunden kileformet. Akselbladene er kun små i forhold til foregående arts. Der sidder fra tre til flere frugthoveder på hver frugtsti!k, 2-2,5 cm i diameter. Nødderne er kegleformede. Den har i Danmark sin absolutte nordgrænse og kræver en lun, veldrænet jordbund i fuld sol. Platan er så pladskrævende, at den er uegnet til mindre haver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (35 stemmer)
Siden er blevet set 14.740 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1176431-07-2017 15:20:36 M.S.Chowdhury
how put the tree seeds in soil for germinate the tree seeds of platan tree (Danske navn platan træ i jor
1176331-07-2017 15:14:01 M.S.Chowdhury
I would like to know, please send reply How the tree (platan træ danske navn )germinate the seeds in the soil please write me details
1086917-02-2017 16:12:44 Kim
Er de giftige platantræ

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her