Logo

Dild - Anethum graveolens

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dild - Anethum graveolens

Dild stammer fra Indien og Iran og har været kendt her i landet siden middel­alderen. Planten blev anvendt på man­ge måder; bl.a. mente man, at dild og olie var godt mod ørepine. Fra gammel tid har de umodne frugtskærme været brugt ved syltning af asier o.lign. Dildplanten bliver 80-120 cm høj. Stænglerne er ret tynde og blåliggrøn­ne. De 3-4 gange snitdelte blade, hvis afsnit er trådformede, er grønne. De gule blomster i de store skærme afløses hurtigt af de noget fladtrykte frugter. Alle plantedelene indeholder en æte­risk olie, dildolie.

 

Dild kan så sig selv i haven fra år til år. I køkkenhaven sås dild i rækker april-maj.

 

Vækstkrav: Dild er nem at dyrke og kræver ingen speciel jord. Den bør dog vokse i tilpas fugtig jord, hvis man ønsker, at planten skal udvikle grønt i en  længere periode.

 

Pleje: Dild sår undertiden sig selv og kan derfor trives som »ukrudt« i køk­kenhaven flere år i træk. Ønskes grøn dild, sås frøet tidligt om foråret i rækker med 40 cm's afstand og i 1-2 cm's dybde. Det er ikke nødvenigt at tynde disse planter ud; de anvendes efterhånden.

Den dild, der skal anvendes til asie- og agurkesyltning, sås omkring 1. juni med samme rækkeafstand. Planterne tyndes ud til ca. 10 cm's afstand; her­ved fås store og veludviklede skærme. Dild kan desuden med fordel sås i urtepotter i køkkenvinduet eller i al­tankassen.

 

Anvendelse: Dild er et fortræffeligt krydderi til fiskeretter, i sauce, kogt sammen med grønsager og kartofler m.m. De umodne frøstande anvendes til agurke- og asiesyltning, og af de modne frø udvindes en æterisk olie, der bruges ved fremstilling af likør, bjesk og parfume.

 

Kort om dild:

Jord: alm., varm, letgødet.

Vand: jævn fugtighed.

Såtid: april (grøn til drys).

Såtid: juni (blomsterskærme til syltning).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (20 stemmer)
Siden er blevet set 7.017 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her