Logo

Høsttidløs - Colchicum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Høsttidløs - Colchicum

Navnet Colchicum stammer formentlig fra Lilleasien, hvor planten især er almindeligt forekommende i landska­bet Kolkhis. Når vi kalder den tidløs, skyldes det, at blade og blomster frem­kommer på forskellige årstider; den har også fået navnet »nøgen jomfru«, fordi blomsten kommer direkte op af jorden om efteråret uden beskyttende grønne blade. Ofte forveksles tidløs med de efterårsblomstrende krokus, og man kan da også kun se forskel, hvis man giver sig til at tælle støvdrage­re. Der er 6 støvdragere og 3 grifler i tidløs, mens krokus kun har 3 støvdra­gere og en griffel. De meget kraftige

grønne blade fremkommer i april-maj og begynder at gulne igen allerede i begyndelsen af juni, mens blomsterne først dannes i september. Man bør være opmærksom på, at tidløs kan skabe problemer i haven, netop fordi de grønne blade vokser sig alt for kraftige og dominerer andre planter om foråret, hvorefter planten forsvin­der i løbet af sommeren for at vise sig igen om efteråret i form af en spinkel lille blomst. Den kan anvendes i sten­bedet, hvor man vil acceptere en bar plet om sommeren, men er ellers mest velegnet i en skovbundsbeplantning eller som underplantning i et lyst buskads, hvor der er god plads om forå­ret. Alle tidløs-arterne indeholder gift­stoffet colchicin, der i medicinen an­vendes til fremstilling af lægemidler mod gigt og reumatisme. I plantefor­ædlingen anvendes colchicin til frem­stilling af kunstige mutationer med forøget antal kromosomer.

 

Høsttidløs - Colchicum

Høsttidløs (Colchicum speciosum).

 

Høsttidløs - Colchicum

Høsttidløs (Colchicum autumnale 'Water­lily') med fyldte blomster.

 

Høsttidløs - Colchicum

Høsttidløs (Colchicum speciosum 'Atrorubens') blomstrer sidst i oktober.

 

Høsttidløs - Colchicum

Høsttidløs (Colchicum byzantinum) blom­ster i september.

 

Høsttidløs - Colchicum

Høsttidløs (Colchicum bornmuelleri / Colchicum speciosum) er den tidligst blomstrende af alle tidløs. Den  blomstrer i august.

 

Vækstkrav: Tidløs vokser i reglen godt i al slags havejord, men sætter pris på vand om foråret og tåler til gengæld megen tørke om efteråret; det ses også

af, at en knold af tidløs kan ligge i en vindueskarm og blomstre helt uden jord og uden rod aktivitet. Planten har en meget kort hvileperiode og omplan­tes bedst i august, hvor man også kan udplante eventuelle sideløg.

 

Høsttidløs - Colchicum

Høsttidløs (Colchicum speciosum 'Album') med hvide blomster.

 

Høsttidløs - Colchicum

Høsttidløs (Colchicum autumnale) lyser op med sine lette blomster fra august til oktober.

 

Arter:

Colchicum speciosum har store, lillaro­sa blomster, der dog kan variere meget i farven. De fremkommer undertiden så sent som i oktober.

 

Colchicum agrippinum kan blomstre allerede sidst i august. Den har lyst rødlilla kronblade med et mør­kere net i skak-tern. Blomsterstilken er så svag, at blomsten let vælter. De grønne blade er smalle og tilspidsede.

 

Colchicum autumnale er den mest al­mindelige art. Den har lilla rosa blom­ster i september; men der findes både hvide, fyldte og sentblomstrende varie, teter.

 

Colchicum bornmuelleri er den art, der blomstrer tidligst, i august, og det er tillige en af de smukkeste arter med store, rødlilla blomster.

 

Colchicum bulbocodium er en forårs­blomstrende tidløs, der af botanikerne nu kaldes Bulbocodium vernum, på dansk lysblomst (se denne artikel).

 

Colchicum byzantinum var. cilicicum blomstrer i september med lave, mørk­rosa blomster; der kan komme op til 20 fra hver knold.

 

Colchicum variegatum har lilla blom­ster med ret smalle kronblade, i sep­tember.



Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (13 stemmer)
Siden er blevet set 4.867 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her