Logo

Guldvalmue - Klokken-fire-blomst - Eschscholtzia californica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Guldvalmue - Klokken-fire-blomst - Eschscholtzia californica

 

 

Plantetype: .

Voksested: .

Højde: 30-40 cm.

Blomstring: Juli-oktober.

Formering: Frø.

 

Guldvalmue er flerårig i sit hjemland California, men dyrkes som enårig sommerplante. Den kom først til Eu­ropa i begyndelsen af det 19. årh., men dyrkes nu i de fleste privathaver. Plan­ten hører til valmuefamilien, hvis plan­ter er karakteriseret ved at have mæl­kesaft; hos guldvalmue er saften klar. Planten bliver 30-40 cm høj med blå­grønne, flere gange snitdelte blade. Bægerbladene er vokset sammen til et kræmmerhusformet hylster, der falder af, når de fire store kronblade folder sig ud. Hos selve arten er farven oran­gegul, og den samme farve går igen i de mange støvdragere og det 4-6-delte støvfang. Blomsterne lukker sig hen på eftermiddagen, heraf det folkelige navn klokken-fire-blomst. Frugten er en lang, skulpelignende kapsel.

 

Vækstkrav: Planten vokser bedst i en let, mager jord i fuld sol og læ.

Pleje: Frøet sås i april-maj på bliveste­det. De ganske små planter tyndes ud til 15-25 cm's afstand. De kan brede sig vel selvsåning.

 

Guldvalmue (Eschscholtzia californica) kaldes undertiden for klokken-fire-blomst, idet blomsten lukker sig hen på eftermiddagen.

 

Anvendelse: Det blågrønne løv og de smukt farvede blomster er meget dekorative, f.eks. i en stor gruppe eller mellem lave buske. Guldvalmue er også anvendelig i bede mellem andre sommerblomster og som snitblomst,

hvis den afskæres i knop; de fuldt udsprungne blomster taber hurtigt kronbladene. I en enårig blomstereng er guldvalmue næsten uundværlig.

 

Sorter: Der findes en lang række sorter af guldvalmue med hvidlige, rent gule, rosa eller karminrøde blomster. Gode sorter er 'Karminkonig' (karminrøde

blomster), 'Mandarin' (mørkorange ), 'Red Chief' (skarlagen). Frøet sælges ofte i blandede farver, af hvilke blan­dingen 'Mission Bell' kan anbefales.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.429 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her