Logo

Prydløg - Allium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Prydløg - Allium

Allium er latin og betyder hvidløg, og efter det har hele slægten fået navn. Den omfatter ikke blot prydløg, men også porre og alle vore spiseløg. Alli­um er en stor slægt, som tæller knap 300 arter. Man finder dem næsten overalt i den nordlige tempererede zone. Mange af dem har meget smuk­ke blomsterstande, bl.a. prydløg og spiseløg; når de alligevel kun dyrkes i begrænset omfang, skyldes det måske, at de minder for meget om køkkenha­ven. Men prøven gang at anbringe en dusk purløg i stenbedet eller i en skovbundsplantning og lad den blom­stre frit; så vil man opdage, at den er en lille Askepot, som har fortjent at komme med til festen. Prydløg varie­rer i højde fra ca. 10 cm til 100 cm; men de har altid relativt store, ofte kuglefor­mede blomsterstande på spinkle stilke. De grønne blade er tynde, runde og hule eller brede og flade som tulipan­blade. De lave arter er velegnede i stenbedet, som kantplanter eller som underplantning i busketter, mens de højere prydløg hører hjemme i staude­bedet og er fremragende til afskæring. De hårdføre arter, langt de fleste af vore dyrkede prydløg. klarer sig fint i en »vildhave«, og de skyggetålende trives godt som skovbundsplanter.

 

Vækstkrav: Pryd løg kan dyrkes i næ­sten enhver havejord, som ikke er direkte vandlidende; men de trives bedst på en let, kalkholdig jord i fuld sol. Ofte formerer de sig meget vold­somt ved både sideløg og selvsåning, og når de kommer til at stå for tæt, kan det være hensigtsmæssigt at omplante dem. De opgravede løg skal helst ud­plantes igen med det samme. Bortset herfra kræver de praktisk talt ingen pasning.

 

Allium giganteum har violetrøde blomster i kuglerunde stande på 150 cm høje stængler.

 

Allium schubertii er en ret sjælden art fra Palæstina. Den kan ikke overvintre på fri­land hos os.

 

Arter:

Allium aflatunense stammer fra Centralasien og er en af vore tidligst blomstrende prydløg-arter. Den bliver 60-90 cm høj og har store, kugleforme­de skærme af violetrosa, stjerneforme­de blomster. God til afskæring.

Allium atropurpureum er en sydøsteu­ropæisk art. Den har bordeauxrøde blomster i kugleformede skærme på 50 cm høje stængler og blomstrer i juli. Allium caeruleum stammer ligeledes fra det sydøstlige Europa. Den har himmelblå blomsterskærme på 50 cm høje stængler i juni-juli. Fremragende til afskæring.

Allium cernuum kommer fra Alleghe­ny-bjergene i 0stamerika. Den har nikkende skærme med lyserøde blom­ster i juni-juli.

Allium christophii (eller Allium albo­pilosum) kommer fra bjergegnene i Den nære Orient. Den har kuglerunde skærme, der kan blive op til 25 cm i diameter. Blomsterne er metalglinsen­de violette og smukt stjerneformede. Den bliver 50 cm høj og blomstrer i juni-juli.

Allium cyaneum fra Kina bliver kun ca. 20 cm høj, men har smukke, mør­keblå blomsterskærme i maj-juni. Den trives bedst i tør jord og egner sig godt som stenbedsplante.

Allium flavum stammer fra Sydeuro­pa. Den har gyldengule, nikkende blomsterskærme på 20-40 cm høje stængler i juli. Også den trives bedst på tør jord.

Allium giganteum kommer fra Hima­laya. Den kan få op til 150 cm høje stængler med violetrøde blomster i store, kugleformede skærme i juli.

Allium karataviense har sølvhvide, kuglerunde blomsterstande på korte stængler i maj, men er måske ikke det mest spændende prydløg. Dyrkes mest p.gr. af de brede, blågrønne blade.

Allium moly fra Sydeuropa kaldes også guldløg p.gr. af sine skinnende guldgu­le, stjerneformede blomster, der sid­der i en halvkugleformet skærm. Det er en meget frodig plante, som får en rigdom af bredt lancetformede, grønne blade. Den bliver ca. 30 cm høj og blomstrer i juni.

Allium narcissiflorum fra Balkan har rosa, tragtformede blomster i små, hængende skærme på 20 cm høje stængler i juni. Den trives bedst i en noget fugtig jord i halvskygge.

 

Kæmpeløg (Allium giganteum). De tætsiddende enkeltblomster danner en næsten perfekt kugleform.

 

Allium neapolitanum fra Sydeuropa har små hvide blomster i en skærm på den 30 cm høje stængel. Den er god til afskæring, men desværre frostfølsom. hvorfor den må vinterdækkes godt el­ler dyrkes i koldhus.

Allium oreophilum (eller Allium ostrowskianum) stammer. fra Turke­stan. Den har meget smukke, mørkro­sa blomster på 20 cm høje stængler i juni-juli. En dejlig stenbedsplante, som ofte breder sig villigt. Sorten 'Zwanenburg' har dybrosa blomster.

Allium pulchellum findes vildtvoksen­de i Alperne og på Balkan. Den har små rødviolette. klokkeformede blom­ster i en åben skærm på 30-60 cm høje stængler i juli-august.

Allium ramosum fra Sibirien har hvide blomster i flade skærme på 50 cm høje stængler i juni.

Allium roseum, som kommer fra Syd­europa, har klokkeformede, rosenrøde blomster på 40 cm høje stængler i juni.

Allium schubertii kommer fra Palæsti­na. Den har store halvskærme af røde blomster, og enkeltblomsterne sidder på meget lange stilke. Den bliver 50- 80 cm høj, blomstrer i juli, men er ikke hårdfør på friland og må overvintres i koldhus.

Allium sphaerocephalon fra Mellemeu­ropa og Middelhavsområdet har rød­violette blomster i små, kuglerunde skærme på 50-70 cm høje stængler i juli.

Allium stipitatum fra Turkestan min­der om Allium giganteum, men er noget mindre. Den har violetrøde. kuglerunde blomsterstande i juli på 80 cm høje stængler.

Allium tibeticum fra Tibet har rødvio­lette blomster på 20 cm høje stængler i juli. Egner sig godt til stenbedet.

Allium triquetrum fra Middelhavsom­rådet har nikkende, klokkeformede, hvide blomster med en grøn midterstri­be i hvert kronblad. Skærmene sidder for enden af 40 cm høje stængler, og blomsterne fremkommer allerede i april-maj. Skyggetålende. Ikke helt hårdfør i vore vintre.

Allium ursinum kaldes også ramsløg og findes i den danske natur. Den har hvide, stjerneformede blomster i ret flade skærme på 20-30 cm høje stæng­ler i maj. De langstilkede grønne blade ligner liljekonvallens, og pudsigt nok vender de altid undersiden opad. Ramsløg kan anvendes i skovbunds­plantninger, hvor den undertiden bre­der sig som ukrudt. Den har en meget stærk løgduft. Ramsløg er afbildet på manchettegningen forrest i denne artikel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (21 stemmer)
Siden er blevet set 12.224 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her