Logo

Øjeblomst - Nemophila

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Øjeblomst - Nemophila

Nemophila kommer af græsk nemos = lund og philos = elskende og hentyder til nogle af arternes voksested. På dansk kaldes slægten undertiden lund­kær. Slægten omfatter ca. 18 arter og en lang række underarter, alle vildt­voksende i Nordamerika. Planterne er enårige, spæde urter med svage stængler og fligede eller fjersnitdelte blade. De blå, hvide etler purpurfarvede blomster sidder i meget løse, åbne stande eller enlige i bladhjørnerne. Bægeret, der vokser ud efter blom­stringen, har en tilbagebøjet lap mel­lem hver af de 5 flige. Kronen er oftest bredt klokkeformet og har 5-10 små svælgskæl. Planten er rigtblomstrende og begynder at blomstre tidligt på sommeren. Den anvendes til kant, bed og som pottekultur.

 

Øjeblomst (Nemophila menziesii) er en rigtblomstrende, smuk sommerplante.

 

Vækstkrav: Øjeblomst trives bedst i sol på mager jord, hvor væksten ikke bliver for løs. Planterne rådner let i fugtigt vejr, og jorden bør være vel­drænet.

 

Pleje: Frø sås på blivestedet i april­maj, og planterne udtyndes til 10-15 cm's afstand.

 

Arter:

Nemophila maculata fra Cali­fornien har lyreformede, fligede blade. Kronbladene er hvide med en dybt purpur eller mørkeblå plet i spidsen af hver af de fem brede flige. Der findes flere smukke haveformer med større blomster.

 

Nemophila menziesii fra det vestlige Nordamerika har fjersnitdelte blade og lyseblå til næsten hvide blomster med mørkebrune pletter eller med et mørkt øje. Planten bliver ca. 25 cm høj, og de fleste dyrkede haveformer hører til denne art. De adskiller sig bl.a. i blomsterfarven, der kan være himmel­blå med hvidt øje, hvid med blå rand eller purpurfarvet med hvid rand. Blomstringen falder i juni-august.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.835 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her