Logo

Ørnebregne - Pteridiam aquilinum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ørnebregne - Pteridiam aquilinum

Ørnebregne er vildtvoksende i Dan­mark, som den er det over det meste af Jorden; kun i de koldeste egne trives den ikke. Planten varierer i højde fra ca. 0,5 indtil et par m alt efter den jordbund, den vokser på. Slægten om­fatter kun denne ene art, der med sine vidtkrybende jordstængler danner tæt­te bestande på hedestrækninger eller i åbne skove. Bladene fremkommer enkeltvis med ofte stor afstand. Bladstil­ken er opretvoksende, ret stiv og af samme længde som bladet; bladpladen er 2-3 gange fjersnitdelt, mørkegrøn og læderagtig. Sporehusene sidder tæt langs bladafsnittenes kanter og dækkes delvis af den tilbagerullede bladrand.

 

Løvmosaik hos ørnebregne (Preridium aquilinum), der viser dens gode evne til at danne kraftige bestande ved hjælp af underjordiske udløbere. Kan blive et besværligt ukrudt i mindre haver.

 

Vækstkrav: Ørnebregne er ret almin­deligt udbredt, men udvikler sig bedst og smukkest på magre, kalkfattige jor­der. I haven kan den blive problema­tisk p.gr. af de effektive jordstængler, der sætter den i stand til at brede sig kraftigt. Den har i sensommeren en meget dekorativ, brunlig-gyldengul høstfarve.

 

Pleje: Består overvejende i et be­grænsningsarbejde, hvorved plantens jordstængler opgraves. Det henvisnen­de løv kan være smukt om vinteren og bør derfor ikke afskæres. Ørnebregnen er fuldt hårdfør og behøver ingen vinterdækning.

 

Ørnebregnen (Pteridium aquilinum) står i efteråret i god harmoni med sensommer­skovens høstfarver. De gyldenbrune farver lyser smukt op på solbeskinnede, lysåbne steder i skoven.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.357 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her