Logo

Bægerklokke - Adenophora

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bægerklokke - Adenophora 

Bægerklokke er en forholdsvis ukendt, blomstrende staude, som absolut for­tjener en større udbredelse, end den nu har. Den er nemlig en meget ynde­fuld plante i haven, og de fleste arter er tillige gode som snitblomster. De min­der en del om vore klokkeblomster og hører da også til samme familie, men blomstrer senere på året. Man kender omkring 50 arter, men de fleste af dem ligner hinanden ret meget. De findes alle i østeuropæiske og asiatiske bjerg­områder, således gennem hele Sibiri­en. De har tykke, kødede rødder, bliver 40-120 cm høje og har hængen­de, klokkeformede blomster, der sid­der i smukke klaser. De fleste er blå eller rødlige.

 

Bægerklokke (Adenophora) har smukke blå eller rødlige blomster. Den trives bedst på næringsrig jord i fuld sol.

 

Vækstkrav: De fleste arter af bæger­klokke kræver en noget kalkholdig og ikke for fugtig, humusrig jord og en vokseplads med megen sol. Arterne Adenophora bulleyana og Adenophora liliifolia adskiller sig dog fra de øvrige, idet de foretrækker en noget fugtig, humusrig jord og let skygge. Bæger­klokke blomstrer i juli-august og for­meres ved frø.

 

Arter:

Adenophora bulleyana findes især langs flodbredder i Centralkina. Den har lancetformede grønne blade, der er behårede på begge sider. Blom­sterne er lyseblå med en stærkt frem­trædende griffel. De sidder i klaser på en blomsterstængel, der kan blive op til 1 m høj.

 

Adenophora liliifolia stammer fra øst­europa og Himalaya. Den bliver kun omkring 40 cm høj, men er meget rigtblomstrende. Blomsterne er vio­letblå og duftende.

 

Adenophora omata kommer fra det centrale Kina. Den kan blive 120 cm høj, har omvendt ægformede blade og mørkeblå blomster.

 

Adenophora potaninii stammer fra Turkestan. Den har blålilla blomster, som sidder i åbne klaser. Højden er 50-150 cm.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.788 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her