Logo

Bakkestjerne - Erigeron

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bakkestjerne - Erigeron

Bakkestjernerne er urteagtige planter, som minder meget om asters.

Grundblade og stængelblade er helran­dede, lancet- tillinjeformede og oftest kirtelhårede.

 

Bakkestjerne (Erigeron), her sorten 'Foersters Liebling'.

 

Blomsterne har gule skiveblomster og talrige smalle, næsten trådformede, gule, røde eller blå randblomster i to til flere kranse. Kurvsvøbet består af en enkelt række ca. 1 mm brede grønne blade. Blomsterstanden er en mange­grenet top.

Bakkestjernens videnskabelige navn, Erigeron, er dannet af de græske ord eri = tidlig og geron = gammel. Dette navn hentyder til, at blomsterne meget hurtigt efter afblomstringen kommer til at se gamle ud. Det skyldes, at frøene udvikles hurtigt, og frøfnokke­ne får planterne til at se grå og gamle ud. Man bør derfor fjerne blomster­standene, så snart de begynder at af­blomstre.

Det danske navn, bakkestjerne, for­tæller om, hvor man kan finde planten ude i naturen. Den vokser i tørre, sandede egne, men den foragter ikke en god, muldet jord, bare der er godt dræn. De forskellige arter af bakke­stjerne kan formeres ved frø, men sorterne må formeres ved deling. Bak­kestjerne breder sig ved korte udløbe­re, og deling er let. Delingen bør ske i det tidlige forår eller lige efter blomstringen. Deling og omplantning bør ske ca. hvert 3.-5. år, da planterne ellers bliver nøgne i midten. Især på næringsrig jord bliver stænglerne ret bløde og kræver opbinding.

 

Bakkestjerner til stenpartier:

Alpebakkestjerne (Erigeron alpinus) bliver ca. 10-20 cm høj med talrige rosa randkroner. Den blomstrer fra juni til september.

Orangerød bakkestjerne (Erigeron aurantiacus) kommer fra Turkestan. Den bliver ca. 30 cm høj. Blomsten bliver ca. 4 cm i diameter med rent gule skiveblomster og orangegule randblomster .

Sammensat bakkestjerne (Erigeron compositus) fra Nordamerika bliver 20 cm høj. De gule skiveblomster er om­givet af lysrosa-hvide randblomster.

Glat bakkestjerne (Erigeron leiomerus) er også fra Nordamerika. Den bliver 10-15 cm høj. Hver stilk har kun en blomst, som bliver ca. 3 cm i diameter. Skive blomsterne er brunpurpur, rand­blomsterne rosa til purpurrosa, og svø­bet er violet.

 

Bakkestjerner til rabatter og til afskæ­ring:

Disse bakkestjerner er ofte krydsnin­ger mellem højerevoksende arter og hører hjemme i stauderabatterne.

 

 

Bakkestjerne (Erigeron). 'Rosa Juwel' er et eksempel på de røde bakkestjerner.

 

Erigeron-sorterne blev afprøvet ved Statens Forsøgsvirksomhed i Plante­kultur 1969-71, og følgende fem blev anerkendt:

 

'Adria' bliver 65-80 cm høj og 55 cm bred med alle stængler i samme højde og samtidig blomstring. Blomsterne er strålende violette og i 5 cm diameter. Der er 4-5 blomster på hver stilk. Blomstringen strækker sig fra d. 20/6 til d. 1/8 med en remontering sidst i august efter tilbageskæring. Sorten er velegnet til afskæring.

 

'Foersters Liebling' er ret spinkel og bliver kun 35-40 cm høj. Blomsterne er mørk rødpurpur, halvfyldte og i diameter. Der er 4-7 blomster på hver stængel.

 

'Rosa Triumph' bliver ca. 70 cm høj med rødviolette randkroner, så den lyset på lang afstand. Blomsterne er 4 cm i diameter, og der er 4-9 blomster på hver stængel. 'Rosa Triumph' er ret blød af vækst og vælter let, især efter slagregn.

 

'Strahlenmeer' bliver 80-100 cm høj og 70 cm bred. Randkronernes farve er livlig violet. Der er 4-9 blomster på stænglen, og de måler 4,5-5 cm i diameter. De yderste stængler af en plante er lidt bløde, men de indre er kraftige og stærke. Skæres den tilbage straks efter blomstringen, vil den kom­me med et nyt flor i løbet af et par uger. Den er velegnet til afskæring.

 

'Wuppertal' bliver 80-85 cm høj og næsten lige så bred. Blomsterne er lys­violette og ca. 6 cm i diameter. Der er 4-9 blomster pr. stilk, som er kraftig og stiv. Sorten remonterer godt efter tilbageskæring, og den er god til afskæ­ring.

 

Sorterne 'Quakeress' og 'Sommer­neuschnee' ligner hinanden meget. Begge sorter har tidligere været aner­kendt ved forsøg herhjemme, men be­stod ikke sidste prøvedyrkning p. gr. af sygdom.

 

'Quakeress' bliver ca. 70 cm høj og har sart rosa blomster, som er ca. 5 cm brede. Der er 5-7 blomster pr. stæn­gel. Den blomstrer villigt igen efter tilbageskæring.

 

'Sommerneuschnee' er noget lysere, nærmest gråhvid eller svagt rosa.

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 6.476 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her