Logo

Bakkestjerne - Erigeron

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Bakkestjerne - Erigeron

Bakkestjernerne er urteagtige planter, som minder meget om asters.

Grundblade og stængelblade er helran­dede, lancet- tillinjeformede og oftest kirtelhårede.

 

Bakkestjerne (Erigeron), her sorten 'Foersters Liebling'.

 

Blomsterne har gule skiveblomster og talrige smalle, næsten trådformede, gule, røde eller blå randblomster i to til flere kranse. Kurvsvøbet består af en enkelt række ca. 1 mm brede grønne blade. Blomsterstanden er en mange­grenet top.

Bakkestjernens videnskabelige navn, Erigeron, er dannet af de græske ord eri = tidlig og geron = gammel. Dette navn hentyder til, at blomsterne meget hurtigt efter afblomstringen kommer til at se gamle ud. Det skyldes, at frøene udvikles hurtigt, og frøfnokke­ne får planterne til at se grå og gamle ud. Man bør derfor fjerne blomster­standene, så snart de begynder at af­blomstre.

Det danske navn, bakkestjerne, for­tæller om, hvor man kan finde planten ude i naturen. Den vokser i tørre, sandede egne, men den foragter ikke en god, muldet jord, bare der er godt dræn. De forskellige arter af bakke­stjerne kan formeres ved frø, men sorterne må formeres ved deling. Bak­kestjerne breder sig ved korte udløbe­re, og deling er let. Delingen bør ske i det tidlige forår eller lige efter blomstringen. Deling og omplantning bør ske ca. hvert 3.-5. år, da planterne ellers bliver nøgne i midten. Især på næringsrig jord bliver stænglerne ret bløde og kræver opbinding.

 

Bakkestjerner til stenpartier:

Alpebakkestjerne (Erigeron alpinus) bliver ca. 10-20 cm høj med talrige rosa randkroner. Den blomstrer fra juni til september.

Orangerød bakkestjerne (Erigeron aurantiacus) kommer fra Turkestan. Den bliver ca. 30 cm høj. Blomsten bliver ca. 4 cm i diameter med rent gule skiveblomster og orangegule randblomster .

Sammensat bakkestjerne (Erigeron compositus) fra Nordamerika bliver 20 cm høj. De gule skiveblomster er om­givet af lysrosa-hvide randblomster.

Glat bakkestjerne (Erigeron leiomerus) er også fra Nordamerika. Den bliver 10-15 cm høj. Hver stilk har kun en blomst, som bliver ca. 3 cm i diameter. Skive blomsterne er brunpurpur, rand­blomsterne rosa til purpurrosa, og svø­bet er violet.

 

Bakkestjerner til rabatter og til afskæ­ring:

Disse bakkestjerner er ofte krydsnin­ger mellem højerevoksende arter og hører hjemme i stauderabatterne.

 

 

Bakkestjerne (Erigeron). 'Rosa Juwel' er et eksempel på de røde bakkestjerner.

 

Erigeron-sorterne blev afprøvet ved Statens Forsøgsvirksomhed i Plante­kultur 1969-71, og følgende fem blev anerkendt:

 

'Adria' bliver 65-80 cm høj og 55 cm bred med alle stængler i samme højde og samtidig blomstring. Blomsterne er strålende violette og i 5 cm diameter. Der er 4-5 blomster på hver stilk. Blomstringen strækker sig fra d. 20/6 til d. 1/8 med en remontering sidst i august efter tilbageskæring. Sorten er velegnet til afskæring.

 

'Foersters Liebling' er ret spinkel og bliver kun 35-40 cm høj. Blomsterne er mørk rødpurpur, halvfyldte og i diameter. Der er 4-7 blomster på hver stængel.

 

'Rosa Triumph' bliver ca. 70 cm høj med rødviolette randkroner, så den lyset på lang afstand. Blomsterne er 4 cm i diameter, og der er 4-9 blomster på hver stængel. 'Rosa Triumph' er ret blød af vækst og vælter let, især efter slagregn.

 

'Strahlenmeer' bliver 80-100 cm høj og 70 cm bred. Randkronernes farve er livlig violet. Der er 4-9 blomster på stænglen, og de måler 4,5-5 cm i diameter. De yderste stængler af en plante er lidt bløde, men de indre er kraftige og stærke. Skæres den tilbage straks efter blomstringen, vil den kom­me med et nyt flor i løbet af et par uger. Den er velegnet til afskæring.

 

'Wuppertal' bliver 80-85 cm høj og næsten lige så bred. Blomsterne er lys­violette og ca. 6 cm i diameter. Der er 4-9 blomster pr. stilk, som er kraftig og stiv. Sorten remonterer godt efter tilbageskæring, og den er god til afskæ­ring.

 

Sorterne 'Quakeress' og 'Sommer­neuschnee' ligner hinanden meget. Begge sorter har tidligere været aner­kendt ved forsøg herhjemme, men be­stod ikke sidste prøvedyrkning p. gr. af sygdom.

 

'Quakeress' bliver ca. 70 cm høj og har sart rosa blomster, som er ca. 5 cm brede. Der er 5-7 blomster pr. stæn­gel. Den blomstrer villigt igen efter tilbageskæring.

 

'Sommerneuschnee' er noget lysere, nærmest gråhvid eller svagt rosa.

--
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.534 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!