Logo

Belladonna­lilje - Amaryllis belladonna

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Belladonna­lilje - Amaryllis belladonna

Navnet 'Belladonna' er af italiensk oprindelse og betyder simpelt hen en smuk kvinde. Naturligvis er det ikke helt tilfældigt, at man har givet netop denne blomsterplante et sådant navn. Den er virkelig både smuk og tillok­kende, den har en forførerisk duft - og så er den faktisk lidt lunefuld ... Belladonnaliljen har store, tragtformede blomster, og de almindeligt dyrkede sorter er røde. Blomsterne fremkom­mer hos os i august-september på 60-80 cm høje, kraftige stilke, der ofte bærer 3-6 blomster hver. De grønne blade udvikles ikke samtidig med blomsterne. De kommer først det følgende forår, og allerede inden blomstringen er de visnet bort igen. Belladonnaliljen stammer fra Sydafri­ka og findes på et forholdsvis lille om­råde på sydvestkysten, hvor sommeren er varm og tør, mens vinteren nok er fugtig, men alligevel ret varm. Plantes belladonnaliljen udendørs, er det der­for en betingelse, at vi giver den en af havens luneste pladser, helst ved en sydmur - og endda sørger for at vinter­dække den omhyggeligt. Den tåler me­get dårligt frost. Den er i øvrigt særde­les velegnet til at plante i en stor kruk­ke eller balje, som så kan flyttes inden­dørs i den kolde tid, hvor planten hel­ler ikke kræver nogen særlig pasning. På den måde får man en smuk og dej­ligt duftende terrasseblomst sidst på sommeren, mens den kan føre en mere tilbagetrukken tilværelse resten af året.

 

En af de smukkeste belladonnaliljer er laksrød med gult svælg.

 

Belladonnaliljen kan som sagt godt være lidt lunefuld, og den ynder ikke hyppige omplantninger. Almindeligvis lægger man løgene om foråret, og de skal helst plantes dybt, 25-30 cm ned, i en god, humusrig havejord. Underti­den sker det, at belladonnaliljen slet ikke viser tegn på liv over jorden den første sommer, men man må alligevel ikke undlade den omhyggelige vinter­dækning, for sandsynligvis er planten i gang med at udvikle et rodnet, og der kan godt gå to år, før den blomstrer. Det kan derfor heller ikke tilrådes at tage løgene op for vinteren, og man får i det hele taget den bedste blomstring, når de har ligget uforstyrret i nogle år. Formeringen er noget omstændelig. Den kan ske ved små sideløg, som dannes, når planten trives godt, men lettest er det nok at købe frø til udså­ning under glas. Det varer dog mindst tre år, før man får blomster på sådanne frøplanter.

 

Krydsninger: Det har vist sig, at Ama­ryllis belladonna forholdsvis let lader sig krydse med planter fra andre slæg­ter inden for narcisfamilien, og på denne måde har man fx frem­drevet:

Amarine, ved krydsning med Nerine, Brunsdonna, ved krydsning med Brunsvigia, og Crindonna, ved kryds­ning med Crinum.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (22 stemmer)
Siden er blevet set 7.234 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1280209-11-2019 18:30:29 Else
Jeg købte også belladonnaløg på Azorerne. Plantede i krukker i foråret, der skete intet, har sat dem kælderkold for vinteren, nu begynder de at skyde med grønne blade, er de mon forvirrede af årstiden, kan jeg mon tage dem op i stuen eller lade dem stå i kælderen.?
147531-10-2011 12:27:10 Kirsten Sørensen
Købte løg på Azorerne aug.2010. Har stået i stor potte i drivhus
til nu. Nu 1 stor blomst med flere knopper. Er flyttet ind i uopvarmet udestue og kan nydes indendøre.
147619-10-2011 14:44:53 Marie Olsen
Har lige været på Azorerne og så den der i store mængder, den gror vildt overalt, så smukt!!!
147724-09-2010 15:09:15 Nick
Ovenstående er rigtigt ved plantning i haven på varmt og solrigt sted. Husk vinterdækning. Der går 3-4 år før den blomstrer. Du/I kan godt plante dybt stor i potte nu, men den skal indendørs om vinteren. Vand meget sparsomt og efter blomstring slet ikke. Tåler dårligt omplantning.
147824-09-2010 14:08:45 Kirsten Knudsen
Jeg har samme spørgsmål som Elly Jensen om Belle Donna Liljen. Kan i Hjælpe?
147917-09-2010 18:57:30 Elly Jensen
Jeg har købt nogle store belladonna løg på Azorerne og er blevet i tvivl om hvordan og hvornår jeg skal plante dem. et sted har jeg læst de skal plantes i efteråret i en potte, hvor 1/3 af løget skal være over jorden og her står de skal plantes om foråret i 20-30 cm. dybde. Hjælp???

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os