Logo

Blåkvast - Ageratum houstonianum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blåkvast - Ageratum houstonianum

Blåkvast er vildtvoksende i Mexico og Peru og er der en staude eller en halvbusk. Planten er ikke hårdfør her i landet og dyrkes som enårig udplant­ningsplante. Den bliver 15- høj og har modsatte, udelte, savtakkede blade. De mange kurvblomster er sam­let i en halvskærmformet top. I hjem­landet er farverne himmelblå til grå­blå, men en række sorter har hvide, blå, mørkeblå eller rødviolette farver. Planten dufter af kumarin; duften er især fremtrædende efter frostvejr.

 

Vækstkrav: Blåkvast vokser bedst i en ikke for let jord, der er iblandet kom­post. Stedet bør være solrigt og varmt.

 

Pleje: Frøet sås i marts i hus eller i halvvarm bænk i let sandblandet jord. Kimplanterne prikles ud i potter eller kasser; de stilles køligere, men frost­frit, og afhærdes inden udplantning i maj. Planten kan også formeres ved stiklinger, der tages af moderplanter, der har overvintret i hus. Moderplan­terne er fremkommet ved stiklinger, som tages i september og overvintrer ved 8-.

 

Blåkvast (Ageratum houstonianum) er en yndet haveplante, der egner sig godt til blandede blomsterrabatter.

 

Blåkvast trives hos os som stue- og altanplante og kan vokse i det fri som sommerplante.

 

Anvendelse: Blåkvast kan anvendes som stue- og altanplante; den er veleg­net i rabatter og som kantplante, og de højere sorter er velegnede til afskæ­ring.

Sorter: 'Biscaya' og 'Blue Angel' er høje med renblå blomsterfarve. 'Capri' er høj, farven blå.

'Blå Dværg' er mørkblå og 'Nordmeer' mørkviolet. Begge bliver høje. 'Schnittwunder' bliver ca. høj, farven er mørkblå. Velegnet til afskæ­ring.

 

Reserveplanter kan plantes i et hjørne af køkkenhaven for at udfylde tomme pladser i blomsterbedet i løbet af sommeren. Dertil anvendes sommerblomster, som let holder rodklump, bl.a. blåkvast, fløjlsblomst, frøkenhat, heliotrop, margerit og solknap.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 8.536 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Vil du boykotte noget fra Rusland?


Effektiv reklame - klik her