Logo

Bropodning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

 

Bropodning er en podeform, som an­vendes til »lapning« af store sår på træer, man ønsker at bevare. Får et værdifuldt træ, et frugttræ eller et ka­rakteristisk park- eller allétræ, en al­vorlig skade på stammen eller en ho­vedgren, må man prøve at udbedre skaden. Skaden kan fx skyldes svampeangreb, haregnav eller en på­kørsel.

Når træets bark løsner om foråret, er det tid at udbedre skaden. Først fjer­nes al løs bark og sygt eller beskadiget ved. Derefter skæres sårrandene rene ved snit vinkelret på stammen. Såret kan beskyttes med noget maling eller en speciel sårsalve.

Når sårbeskyttelsen er helt tør, skærer man nogle kraftige kviste af træet eller et træ af samme art. Podekvistene skal være lidt længere end såret. For at kunne sættes i må kvistene danne en bue over såret. Et par cm fra en af de lodrette sårrande skæres to parallelle snit i træets bark både under og over såret. Disse snit skal gå fra sårrandene og 3-- op i barken, som de skal skære igennem helt til veddet. De flige, som nu er dannet mellem de to parallelle snit, løsnes forsigtigt fra ved­det med kniven.

Podekvisten skæres nu kileformet til med to lange snit. Det er vigtigt, at kilerne på en podekvist vender samme vej. Ellers skal kvisten vrides, når den sættes i.

Når podekvisten er skåret til i begge ender, skubbes disse ind under de løsnede barkflige. Når kvisten er på plads, fæstnes den i begge ender med en tynd stift, som hamres gennem barken og podekvisten ind i veddet. Når det nødvendige antal podekviste er sat i, dækkes sårene med podevoks. De knopper, som findes på podekvi­sten, kan fjernes samtidig med, at kvisten skæres til. I så fald må de sår, som derved kommer, også dækkes med podevoks. Fjernes knopperne ik­ke ved podekvistenes indsætning, bry­der de frem med skud senere. Disse skud bør fjernes, senest når de er 5- lange. Det er vigtigt at sikre sig, at podekvistene vender rodenderne ned­ad. En omvendt placeret podekvist vil dø.

Drejer det sig om et træ, hvor man ønsker, at skaden ikke skal kunne ses, kan man bruge bark i stedet for podekviste. Det bliver en slags plastisk operation.

Såret renses som omtalt ovenfor, men alle sider skal være rette. Fra et andet træ af samme art og med nogenlunde samme tykkelse skæres der bark af. Disse barkstykker skal være lidt længe­re end såret, så de kan skæres til. Er såret bredt, betaler det sig at skære flere barkstrimler forskellige steder på

donortræet, så dette ikke skamferes. Den afskårne bark skæres til, så den passer nøjagtigt til såret, og fæstnes med fine, storhovedede stifter. Alle sårrande dækkes med podevoks. Bropodning mellem rod og stamme lykkes også ofte. Den kan bruges i stedet for ammepodning (se denne). Men man skal være omhyggelig med, at der ikke kommer jord i podesårene.

 

Bropodning 

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 7.717 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
133509-05-2012 13:51:14 finn petersen
hvad gør man når barken er bidt af lige over jorden hele vejen rundt? det er et æbletræ på 4-5år

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her