Logo

Brudeslør - Gypsophila paniculata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Brudeslør - Gypsophila paniculata

Brudeslør er stauder eller enårige urter med tynde, fine stængler og ret små,

modsatstillede lancet- eller linjedanne­de blade. Blomsterne sidder i store, løse skærme. De er små og hvide og giver et yderst let og elegant indtryk.

Planten virker sløragtig.

Det botaniske navn på slægten. Gypso­phila, betyder kalkelskende, og nogle nære slægtninge kaldes for »gipsurt«. De træffes i naturen især på kalkrig jord. Det danske navn hentyder til blomsterstandenes lette bygning og sløragtige udseende.

 

Brudeslør gør et staudebed med »tunge« stauder luftigt og elegant. Her er sorten 'Bristol Fairy' plantet sammen med dagliljer, iris, liljer, raketblomst, salvie og stenurt.

 

Stauder: Den flerårige brudeslør (Gyp­sophila paniculata) stammer fra Syd­rusland, Kaukasus og Sibirien. Den får hvide eller svagt rødlige blomster i store, åbne skærme i juli-august. Plan­ten bliver 60- høj og ret bred. Brudeslør kan plantes mellem andre stauder eller mellem roser, som er plantet med større afstand end nor­malt. Den kan også plantes foran i rabatter, for nok bliver den høj, men det lette flor dækker ikke, slører kun lidt, og planten kommer ikke til sin ret, hvis den står klemt. Brudeslør er også god at plante i stenpartier. I løbet af få år breder planterne sig så meget, at blot 2-3 planter kan dække en hel kvadratmeter.

Brudeslør er fortrinlig til buketter, især sammen med fyldte, »tunge« blom­ster. Brudeslør kan også plukkes, lige før afblomstringen begynder, hænges til tørre i gennemtræk med toppen nedad og om vinteren bruges til »tør­re« buketter sammen med evigheds­blomster, græsser o.lign.

 

Formering: De enkeltblomstrede bru­deslør formeres ved frø eller stiklinger, som tages om foråret. De dobbelte brudeslør må derimod formeres ved podning på rødder af den enkeltblom­strede. Der findes frø, som giver en del dobbelte eller fyldte blomster, men en sortering af frøplanterne under den første blomstring er nødvendig for at få de enkeltblomstrede sorteret fra.

 

Sorter: Der findes både enkelt- og fyldtblomstrede sorter, og det er de sidstnævnte, som er mest anvendt. 'Bristol Fairy' har store dobbelte, hvi­de blomster og bliver ca. høj; 'Flamingo' bliver lige så høj og har store fyldte, rosa blomster. Sorten 'Rosenschleier' er også dobbelt, men med mindre og mørkrosa blomster. Den bliver ca. . Det er den bedste sort til plantning mellem roser og som bundplante mellem kraftige solitærstauder. Særlig gode naboplan­ter er lammeøre, lavendel, salvie og ærenpris. En smuk virkning kan opnås ved at plante den lyserøde brudeslør sammen med den violette Salvia 'Ost­friesland' , lyserøde høstanemoner 'September Charm' og den hvide bu­ketrose 'Schneewittchen. Alle brude­slør har en udpræget pælerod og er derfor vanskelige at flytte. Unge plan­ter fra planteskole bør altid købes som pottekultiverede planter. Efterårsplantede eksemplarer kan ha­ve svært ved at overvintre, ikke mindst, hvis jorden er meget fugtig. Derfor bør al nyplantning ske om for­året. Rødderne er ret skøre. Sørg for ikke at brække dem under plantearbej­det. Dæk med grus eller sand omkring rodhalsen (overgangen mellem rod og top) for at hindre råddenskab.

 

Sommerblomster: Den enårige brude­slør (Gypsophila elegans) bliver 30- høj og er en let og elegant plante, som kan anvendes på samme steder og måder som den flerårige. Desuden er den velegnet til en enårig blomstereng. Man kan så den enårige brudeslør ad flere gange og på den måde have flor næsten hele sommeren. Man kan be­gynde i marts-april i hus eller bænk og plante ud i midten eller slutningen af maj. Derefter kan man så på friland, eventuelt på voksestedet, hver anden eller tredje uge indtil først i juli. På den måde kan man have brudeslør i blomst fra juni til omkring oktober. Har man sået på blivestedet, må man tynde ud mellem frøplanterne til en afstand på 25-.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (35 stemmer)
Siden er blevet set 23.279 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Rose de ReschtBlomsterne er mørkt pink, der blegner med lilla anstrøg, meget fyldte, rosetformede og...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
638728-06-2016 18:10:31 Nina
Hvor højt er ca ? Bliver nævnt et par gange under "sorter"
245525-05-2011 12:30:44 Tony astenstrøm
Denne side giver fuld oplysning om den plante jeg søgte. Kan kun anbefales

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!