Logo

Brudelys - Butomus umbellatus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brudelys - Butomus umbellatus

Brudelys er en sumpstaude med en vandret rodstok og med lange, oprette,

linjeformede, ved grunden trekantede blade. Bladene bliver ca. brede, mens længden kan blive over . Bladranden er meget skarp. De rosen­røde blomster med mørkerøde støv­dragere sidder i en skærmformet blom­sterstand for enden af en kraftig og rund stilk. Blomstringen falder i juni-­juli.

 

Brudelys (Butomus umbellatus), forstørret fem gange.

 

Sorten 'Rosenrot' er mørkrosa, 'Schneeweisschen' er rent hvid. Brudelys trives bedst i en lerholdig søbund på 20-'s vanddybde. Van­det bør ikke være for kalkholdigt. I mindre bassiner kan den hurtigt brede sig med de kraftige, krybende rod­stængler på bekostning af mindre kraf­tige naboplanter. Derfor må der en gang imellem foretages en kraftig bort­lugning og udtynding af planterne. I naturen er brudelys almindelig i vand­huller og ved bredden af småsøer eller ikke-regulerede vandløb.

Brudelys passer godt sammen med dunhammer (Typha angustifolia), pil­blad (Sagittaria sagittifolia) og sværd­lilje (Iris pseudacorus).

Brudelys formeres ved deling af rod­stokken i maj-juni eller ved frø, som sås i sandblandet ler i skåle eller pot­ter, der skal være helt nedsænket i vand. Såningen skal foretages straks efter frøenes modning.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.209 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her