Logo

Brudelys - Butomus umbellatus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Brudelys - Butomus umbellatus

Brudelys er en sumpstaude med en vandret rodstok og med lange, oprette,

linjeformede, ved grunden trekantede blade. Bladene bliver ca. brede, mens længden kan blive over . Bladranden er meget skarp. De rosen­røde blomster med mørkerøde støv­dragere sidder i en skærmformet blom­sterstand for enden af en kraftig og rund stilk. Blomstringen falder i juni-­juli.

 

Brudelys (Butomus umbellatus), forstørret fem gange.

 

Sorten 'Rosenrot' er mørkrosa, 'Schneeweisschen' er rent hvid. Brudelys trives bedst i en lerholdig søbund på 20-'s vanddybde. Van­det bør ikke være for kalkholdigt. I mindre bassiner kan den hurtigt brede sig med de kraftige, krybende rod­stængler på bekostning af mindre kraf­tige naboplanter. Derfor må der en gang imellem foretages en kraftig bort­lugning og udtynding af planterne. I naturen er brudelys almindelig i vand­huller og ved bredden af småsøer eller ikke-regulerede vandløb.

Brudelys passer godt sammen med dunhammer (Typha angustifolia), pil­blad (Sagittaria sagittifolia) og sværd­lilje (Iris pseudacorus).

Brudelys formeres ved deling af rod­stokken i maj-juni eller ved frø, som sås i sandblandet ler i skåle eller pot­ter, der skal være helt nedsænket i vand. Såningen skal foretages straks efter frøenes modning.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.842 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!