Logo

Brunrod - Scrophularia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brunrod - Scrophularia

Brunrod er urter med firkantede stængler og modsatte blade. Blom­sterstanden er en kvast. Bladene er hos nogle arter glatte.

Knoldet brunrod (Scrophularia nodo­sa) er en glat plante med en knoldet jordstængel. Bladene er æg- eller lan­cetformede og dobbelt savtakkede. Blomsterne kommer i en top, som er sammensat af kvaste. Blomsterstanden er ikke tæt. Blomsten er krukkefor­met, olivengrøn med en mørkebrun overlæbe.

Vandbrunrod (Scrophularia umbrosa) findes ved vandhuller og åbrinker. Den ligner knoldet brunrod. Stænglen er glat og firkantet med brede vinger, som også findes på bladstilkene. Bla­dene er modsatte, aflangt ægformede og takkede. Blomsterne er mørkt rød­brune og krukkeformede. Bestøvnin­gen udføres af hvepse. Vandbrunrod bliver 60-100 cm høj.

Disse to arter er flerårige og formeres ved deling, men det er let selv at samle frø til udsæd.

Vårbrunrod (Scrophularia vernalis) er en to-årig urt fra Centraleuropa. Den findes forvildet her i landet. Vårbrun­rod er en klæbrig-håret plante med hjerteformede, dobbelttandede blade. Blomsterne er grøngule og knippestil­lede. Højden bliver ca. 25-50 cm.

Vårbrunrod formeres ved frø, som sås straks efter modningen. Så har man som regel blomster næste år. Venter man med at så til om foråret, må man vente et år på blomstringen.

Brunrod er anvendelig i naturhaver, men har ingen større prydværdi.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.350 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her