Logo

Dunhammer - Typha

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dunhammer - Typha

Dunhammer er en velkendt plante i den vilde danske flora. Den vokser overalt, hvor der er vand eller fugtig bund. Med sin krybende rodstok indta­ger den hurtigt store områder langs vore søbredder, i moser, mergelgrave og gadekær. Selv i ganske små vand­bassiner i haverne er dunhammer de­korativ, blot man sørger for at begræn­se dens vækst. Dunhammer har smalle, linjeformede, toradede blade. Blom­sterne er samlet i store valseformede kolber, de såkaldte »muskedonnere«, med hanblomsterne øverst, hunblom­sterne nederst.

 

Dunhammerplantens hunkolber er lige dekorative ved søbredden og indendørs i afskåret stand.

 

Dværgdunhammer kan i et lille havebassin plantes i et nedgravet, lodret rør, så rod­stokkene ikke breder sig til alle sider.

 

Vækstkrav: Dunhammer trives bedst på en gennemsnitlig vanddybde af 20-30 cm, men den tåler dog udtørring i en kortere periode. Sø- eller mose­bunden er i reglen tilstrækkelig næ­ringsrig, mens man kan blive nødt til at gøde, hvor dunhammer plantes i be­ton- eller plastbassiner i haven.

 

Pleje: Dunhammer formeres let ved deling af gamle planter (rodudløbere adskilles fra moderplanten) samt ved frøudsæd. Omplantning sker bedst om foråret, når væksten netop er gået i gang. Ældre plantninger af dunham­mer kan blive så dominerende, at ud­tynding af bestanden bliver nødvendig. Nedhugning af den fremspirende top om foråret under vandet hindrer ny­vækst. Samme metode anvendes, hvis man vil formindske bevoksningen af rørskov langs en søbred.

 

Anvendelse: En smuk sumpplante alle steder, hvor der er tilstrækkeligt vand. I en mindre have kan dunhammer indgå i sumpbedet, blot man sørger for, at planterne ikke breder sig på naboplanternes bekostning. På en me­get lille plads kan man dyrke dunham­mer i et nedgravet, lodret rør, som til stadighed holdes vandfyldt. Under samme forhold som dunhammer trives brudelys, vandspir (hestehale), gul iris, kalmus og pilblad. De er alle gode naboplanter til dunhammer. Dunhammers blomsterkolber er meget dekorative og holdbare i afskåren stand. Får de lov at stå i fred, kan de holde en hel vinter i tørret tilstand. For at undgå, at blomsterkolben går i styk­ker og frøulden spredes overalt, kan man sprøjte frugtstanden med hår­spray. De dunhammere, som man kø­ber hos blomsterhandlerne, er oftest præpareret på denne måde.

 

Arter: Bredbladet dunhammer (Typha latifolia) er den almindeligste af vore vilde dunhammer-arter. Det er en me­get kraftig plante, der kan blive over 2 m høj og har en 2-3 cm tyk, næsten sort hunkolbe. Denne art er velegnet under store forhold, men bør ikke anvendes i en lille have.

 

Det samme gælder smalbladet dun­hammer (Typha angustifolia), der nok er finere og mere elegant i væksten, men højden nærmer sig ofte 2 m, og plantens evne til at brede sig er meget stor. Mens hanakset hos den bredbla­dede dunhammer sidder umiddelbart over hunakset, er de to aks hos den smalbladede dunhammer adskilt af et 2-3 cm langt mellemrum.

 

Hunkolben hos dværgdunhammer er chokoladebrun og nærmest ægformet.

 

Dværgdunhammer bør foretrækkes i mindre haver fremfor de kraftige typer, der af botanikere kaldes bredbladet og smalbladet dunhammer.

 

Den bedste type til mindre haver er dværgdunhammer (Typha minima), der kun bliver ca. 100 cm høj. Dens blade er smalle og elegante, og hunkol­ben er nærmest ægformet og mørkt chokoladebrun.

 

Moden dunhammerkolbe, hvis frøuld spredes af vinden.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,7 (26 stemmer)
Siden er blevet set 9.440 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
494722-02-2016 21:37:56 Kirsten Skoubo
Hej Jeg ville spærge om man købe dunhammer til en vase ??,jeg har ikke brug for planten som sådan kun til pynt ???og så fald hvormeget koster de ??MvHilsen Kirsten Skoubo Løsning

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her