Logo

Epidendrum - Epidendrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Epidendrum - Epidendrum

Navnet Epidendrum kommer af de græske ord epi = på og dendron = træ, hvilket hentyder til, at arterne vokser som epifytter, dvs. på andre planter uden at tage næring fra dem. De findes i et område, der strækker sig fra Flori­da til Argentina. Der kendes omkring 1000 forskellige Epidendrum-arter, der vækstmæssigt kan deles i to typer, hvoraf den ene har ægformede, korte eller elliptiske pseudobulber (overjor­diske stængel forlængelser, fyldt med svampet oplagsnæringsvæv), forsynet med to blade, mens den anden type har lange og meget tynde, leddelte stængler med et blad fra hvert led. Bladene er smalle eller kort elliptiske og læderagtige. Hver blomsterstængel bærer mange blomster, der varierer i størrelse, alt efter hvilken Epiden­drum-art det drejer sig om.

 

Arter:

Epidendrum ciliare blomstrer om vinteren. Blomsten er hvid med stærkt frynset læbe. Den er ret varme­krævende.

 

Epidendrum noctumum blomstrer om efteråret. Blomsten er hvid. Varme­krævende.

 

Epidendrum radiatum blomstrer om sommeren og foretrækker stuetemperatur. Blomsten er hvid med en purpurstribet læbe. 

 

Epidendrum vitellinum blomstrer om vinteren, hvor den lyser op med sine orange blomster med gul læbe.

 

Epidendrum cochleatum blomstrer om vinteren. Blomsten er hvidgrøn og har mørkviolet læbe med gule striber. Den foretrækker stuetemperatur.

 

Epidendrum stamfordianum blomstrer om foråret. Blomsten er gul purpur med hvid eller gul læbe. Den foretræk­ker stuetemperatur.

 

Epidendrum vitellinum blomstrer om vinteren. Blomsten er orange med gul læbe. Den er ikke varmekrævende.

 

Pasning: P.gr. af det store udbredel­sesområde kan Epidendrum-arterne inddeles i 3 grupper, der stiller forskel­lige temperaturkrav , nemlig arter, som er ret varmekrævende, arter, som fore­trækker stuetemperatur, og arter, der ikke er varmekrævende. For at plan­terne kan udvikle sig tilstrækkeligt, er det imidlertid nødvendigt, at de får frisk luft og sol. Mange arter foretræk­ker en dagtemperatur på 25-30°C og en nattemperatur på 14-16°C, om vin­teren dog noget lavere temperaturer, ligesom luftfugtigheden ikke må være for høj. Som pottejord eller vækstsub­strat i vinterhaven kan man anvende en meget grov tørveblanding, der giver god luftforsyning og gode drænmulig­heder. Hvis man anvender lerpotter, skal man vande ca. dobbelt så ofte, som hvis man anvender plastpotter; det vil om sommeren sige ca. to gange om ugen i lerpotter, om vinteren bety­delig mindre. I sommerperioden kan man ved hver vanding tilføre en lille smule gødning, mellem 1/2 og 1 g pr. liter vand.

 

Formering: Epidendrum formeres ved, at stænglerne skæres i ca. 15 cm lange stykker og stikkes i en grov jordblan­ding. Temperatur 20-22°C.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.172 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her