Logo

Fodblad - Podophyllum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fodblad - Podophyllum

Fodblad er direkte oversat fra det botaniske navn Podophyllum og henty­der til bladenes lighed med en ande­fod. Planten har en krybende rodstok, hvorfra de 20-40 cm lange bladstilke skyder frem. Bladene er stærkt ind­skårne, lysegrønne og ofte med brune pletter. Blomsterne har stærkt bag­udbøjede bægerblade og er hvide eller lyserøde med ubehagelig lugt. Hen på sommeren udvikles aflange, store rø­de, hule bær, der ligner en kæmpeud­gave af bærrene hos berberis. I mod­sætning til den øvrige del af planten er bærrene ikke giftige, men kan spises. De er vitaminrige og let syrlige.

 

Vækstkrav: Fodblad trives bedst i halvskygge i en fugtig, humusrig jord. Den er hårdfør og kræver ingen vinter­dækning udover det naturlige bladfald i skovbunden.

 

Pleje: Fodblad kan formeres ved frø, som tages fra de modne bærfrugter og udsås om foråret. Planterne kan også formeres ved deling af rodstokkene. Fodblad er en meget stationær plante, som holder sig mange år på samme voksested. I tørre perioder skal den vandes, men ellers kræver den ingen pleje.

 

Bærrene hos fodblad er store, dekorative og spiselige, mens resten af planten er giftig.

 

Anvendelse: Fortrinlig »skovbunds­plante« under lette buske og træer sammen med bundplanter, der stiller samme krav som fodblad, bl.a. guldnælde, hasselurt, gul lærkespore, bi­spehue, valmuesøster, vinterglans og vintergrøn. Desværre er den endnu så sjælden, at den kun findes til salg hos få planteskoler.

 

Arter: Podophyllum hexandrum (tidli­gere Podophyllum emodi) stammer fra Himalaya. Den er velegnet i stenhaven under større buske. Bladene er 3-5­lappede med brune pletter på oversi­den. Blomsterne er hvide og frugterne røde.

Podophyllum peltatum hører hjemme i Nordamerika. Den har mørkegrønt løv med brune pletter. Blomsterne er hvi­de og frugterne gule.

Fodblad (Podophyllum hexandrum) trives bedst i fugtig skovbund.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (12 stemmer)
Siden er blevet set 7.071 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
196114-08-2012 10:28:34 marianne snedker
jeg fik denne plante for 2 år siden, den er blevet flyttet et par gange, så først i år er den groet til, har fået blomster og står nu med 4 store flotte frugter. den står i nærheden af et bassin og i halvskygge.
196216-07-2012 09:28:57 Tommy Sørensen
Har lige læst i Politiken at Ryge advarer imod at frugterne faktisk er giftige med henvisning til Kirsten Pilegaard fra DTU, Fødevareinstituttet, Afd. for Toksologi og Risikovurdering
196313-07-2012 21:10:50 Lisbeth Nielsen
Jeg er i besiddelse af denne plante,men har ikke rigtig held med at få den i blomst,og så får jeg jo heller ingen frugter.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her