Logo

Foldblad - Velratrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Foldblad - Velratrum

Foldblads danske navn hentyder til de kraftige, mørkegrønne blade med så kraftig nervatur, at de næsten er »plis­serede«. Det botaniske navn Veratrum er i slægt med latinsk verus = sand, sandfærdig. Af roden fremstillede man i gamle dage et nysepulver, og nysen var i folketroen tegn på sandhed. Fold­blad er en meget kraftig staude, som bliver mere end meterhøj. Blomsterne er samlet i store, tætte stande. Undgår man at fjerne blomsterstandene efter afblomstringen, udvikles en masse frø, som spredes og spirer let. Frugtstan­den har stor dekorativ værdi hele vin­teren igennem.

 

Vækstkrav: Foldblad trives både i sol og halvskygge, men bedst i en letmul­det, veldrænet og ikke for tør jord. Den er fuldstændig hårdfør, og som så mange andre »vildstauder« kræver den ingen pasning.

 

Pleje: Foldblad formeres let ved frøud­sæd straks efter frømodning eller i det tidlige forår. Deling af ældre planter er nem at foretage. Stænglerne er så sti­ve, at opbinding er unødvendig. Bort­skæring af de visne frøstængler bør foretages tidligt om foråret.

 

Foldblad (Veratrum nigrum) har kraftige, riflede blade, som skyder frem i begyndelsen af maj.

 

Anvendelse: Foldblad skal have god plads. Den er velegnet i »skovbunden«

i større villahaver og i fritidshaver. Som solitærplante mellem lavere bund­planter gør den sig særlig godt. Den er stationær og holder sig på samme vok­seplads i en lang årrække. Hele plan­ten er giftig, men indbyder ikke til fortæring. I årtusinder har den været benyttet som lægeplante, bl.a. som bestanddel af miksturer mod hudsyg­domme.

 

Arter: Hvid foldblad (Veratrum al­bum) findes vildtvoksende på bjergen­ge og kær i Alperne. Den har tæt dunhårede blade og grøngule blom­ster, samlet i indtil 50 cm lange stande. Sort foldblad (Veratrum nigrum) er hjemmehørende i de sydligste dele af Alperne. Dens blomster har en sjæl­den, sort eller sortviolet farve. De dufter svagt som rådnende frugt. Det er den mest dekorative type af fold­blad, og den kan anbefales til dyrkning i både små og store haver.

 

Foldblad og andre læge­urter bør ikke dyrkes i haver, hvor der færdes små børn. Alle lægeplanter indeholder giftstoffer, som er farlige, især for børn.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (13 stemmer)
Siden er blevet set 5.752 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
361909-06-2015 08:08:48 Jane Krause
Jeg har de sidste par år, oplevet det problem ( med min foldeblad) at snegle spiser 90% af planten! Sneglegift ser ikke ud som om det afhjælper problemet! Kan jeg evt. Flytte planten und i drivhuset eller har I andre råd?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?