Logo

Foldblad - Velratrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Foldblad - Velratrum

Foldblads danske navn hentyder til de kraftige, mørkegrønne blade med så kraftig nervatur, at de næsten er »plis­serede«. Det botaniske navn Veratrum er i slægt med latinsk verus = sand, sandfærdig. Af roden fremstillede man i gamle dage et nysepulver, og nysen var i folketroen tegn på sandhed. Fold­blad er en meget kraftig staude, som bliver mere end meterhøj. Blomsterne er samlet i store, tætte stande. Undgår man at fjerne blomsterstandene efter afblomstringen, udvikles en masse frø, som spredes og spirer let. Frugtstan­den har stor dekorativ værdi hele vin­teren igennem.

 

Vækstkrav: Foldblad trives både i sol og halvskygge, men bedst i en letmul­det, veldrænet og ikke for tør jord. Den er fuldstændig hårdfør, og som så mange andre »vildstauder« kræver den ingen pasning.

 

Pleje: Foldblad formeres let ved frøud­sæd straks efter frømodning eller i det tidlige forår. Deling af ældre planter er nem at foretage. Stænglerne er så sti­ve, at opbinding er unødvendig. Bort­skæring af de visne frøstængler bør foretages tidligt om foråret.

 

Foldblad (Veratrum nigrum) har kraftige, riflede blade, som skyder frem i begyndelsen af maj.

 

Anvendelse: Foldblad skal have god plads. Den er velegnet i »skovbunden«

i større villahaver og i fritidshaver. Som solitærplante mellem lavere bund­planter gør den sig særlig godt. Den er stationær og holder sig på samme vok­seplads i en lang årrække. Hele plan­ten er giftig, men indbyder ikke til fortæring. I årtusinder har den været benyttet som lægeplante, bl.a. som bestanddel af miksturer mod hudsyg­domme.

 

Arter: Hvid foldblad (Veratrum al­bum) findes vildtvoksende på bjergen­ge og kær i Alperne. Den har tæt dunhårede blade og grøngule blom­ster, samlet i indtil 50 cm lange stande. Sort foldblad (Veratrum nigrum) er hjemmehørende i de sydligste dele af Alperne. Dens blomster har en sjæl­den, sort eller sortviolet farve. De dufter svagt som rådnende frugt. Det er den mest dekorative type af fold­blad, og den kan anbefales til dyrkning i både små og store haver.

 

Foldblad og andre læge­urter bør ikke dyrkes i haver, hvor der færdes små børn. Alle lægeplanter indeholder giftstoffer, som er farlige, især for børn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (13 stemmer)
Siden er blevet set 7.219 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
361909-06-2015 08:08:48 Jane Krause
Jeg har de sidste par år, oplevet det problem ( med min foldeblad) at snegle spiser 90% af planten! Sneglegift ser ikke ud som om det afhjælper problemet! Kan jeg evt. Flytte planten und i drivhuset eller har I andre råd?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her