Logo

Frytle - Luzula

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Frytle - Luzula

Frytle-slægten omfatter ca. 80 arter, hvoraf de 14 findes i Norden, heraf 7 i Danmark. De er flerårige urter med græslignende, i randen blødhårede bla­de, der sidder i tre rækker op ad stænglen. Ved stænglens basis findes en bladskede, der lukker sig helt om­kring denne. Blomsterne sidder i en oftest stærkt sammensat stand. De er små, regelmæssige, undersædige og har 3 + 3 små hindeagtige blosterbla­de, en eller to støvbladkredse samt en tretallig støvvej med udelt griffel og tre lange argrene. Frugten er en enrum­met kapsel med tre ret store frø, der spredes af myrer.

 

Stor frytle (Luzula sylvatica) vokser i skove på morbund.

 

Arter: Bleg frytle (Luzula luzuloides) vokser vildt i Danmark. Væksten er løst tuedannende, de blomsterbæren­de stængler bliver 30-50 cm høje, og blomsterne er undertiden rødlige.

 

Håret frytle (Luzula pilosa) har 1 cm brede blade og 25-30 cm høje stængler med tyndstilkede blomster, der sidder enkeltvis og er samlet i en åben kvast. Blosterbladene er brunlige med hvid hindekant. Vokser på morbund i skove i Danmark.

 

Mangeblomstret frytle (Luzula multi­flora) har 20-30 cm høje stængler, der hæver sig fra tætte tuer. Blomsterne er brunlige. Udbredt i Norden, hvor den vokser på heder, i moser, skove og krat, især på morbund.

 

Markfrytle (Luzula campestris) er en løst tuedannende plante med 15-20 cm høj stængel og brunlige blomster i tætte nøgler. Planten er almindelig i Danmark og en af vore tidligst blomstrende planter; bladene er grønne hele året. Vokser på græsklædte skrå­ninger i skove, på heder, klitter og overdrev.

 

Snefrytle (Luzula nivea) har 30-90 cm lange stængler med snehvide blomster­aks. De 30 cm lange stedsegrønne blade med hårede kanter er samlet i lette tuer. Den er hjemmehørende i Alperne og Appenninerne og er veleg­net som haveplante. Den udvikles smukkest i skygge.

 

Stor frytle (Luzula sylvatica) er en kraftig, tuedannende plante med 20-25 cm lange, stedsegrønne blade og 75 cm høje stængler med blomster i en åben top. Denne plante anvendes især i haver.

 

Sorten Luzula sylvatica 'Margi­nata' har brogede blade; Luzula sylva­tica 'Tauernpass' bliver ca. 20 cm høj og har en mindre kraftig vækst end selve arten.

 

Anvendelse: Frytle kan anvendes i skyggefulde haver, under buske og større træer samt i havens »skovbryn«. De trives godt på nordsiden af stendi­ger og i skyggen af mure og husvægge.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.709 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!