Logo

Frøkenhat - Zinnia elegans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Frøkenhat - Zinnia elegans

Frøkenhat er en- eller flerårige urter eller halvbuske, der findes vildtvok­sende i Mexico. Bladene er ustilkede, oftest modsatte og helrandede. Stæng­lerne er opadtil hule og ender i enlige, store kurvblomster.

 

Frøkenhat (Zinnia elegans) findes i mange smukke farver.

 

Vækstkrav: De enkeltblomstrede va­rieteter trives i mager jord, medens de fyldtblomstrede fordrer mere nærings­rig jord. De vokser bedst i ret tør jord,

er varmekrævende, og bladene svides af selv den mindste smule frost.

 

Pleje: Frøet kan sås direkte på blive­stedet i maj; men planterne udvikles bedre, når frøet sås i april i væksthus. Planterne prikles, når de første løvbla­de er udviklet, og udplantes, når risi­koen for nattefrost er ovre. Planteaf­standen afpasses efter de anvendte varieteter og arter; de mindre sættes med 25 cm's afstand, de større med 40-50 cm's afstand.

 

Anvendelse: Frøkenhat er velegnet i bede sammen med andre sommer­blomster eller foran i et staudebed. Den kan også anvendes i altankasser. Blomsterne er meget holdbare som afskårne.

 

Arter og varieteter: Frøkenhat falder i tre grupper:

Kæmpefrøkenhat har meget store, fyldte kurvblomster, der er yderst de­korative, anvendes til drivning og sæl­ges som afskårne. De tunge blomster er dog tilbøjelige til at knække, da stænglen er hul lige under blomster­bunden. Højde 75 cm.

De mellemhøje findes i mange farver og er velegnede til bede. Højde 30-50 cm.

Lilleput- eller pomponfrøkenhat ud­vikler mange blomster og findes ligele­des i mange farver. Højde 20-30 cm. Zinnia angustifolia er en enårig, 40 cm høj urt med orangegule blomster i juli -oktober. I frøkatalogerne omtales den ofte under det gamle artsnavn, Zinnia haageana. Frøfirmaerne fører en lang række sorter af de forskellige arter og typer.

 

Sygdomme og skadedyr: Bladpletsyge viser sig som brune, kantede pletter på bladene. Planterne sprøjtes inden blomstringen med et kobbermiddel. Knoporme eller uglelarver kan begna­ve stænglen ved rodhalsen og bevirke, at planterne bliver slappe og derefter visner. Angreb af disse natsværmerlar­ver kan i nogen grad modvirkes ved hyppig vanding i juli.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (26 stemmer)
Siden er blevet set 6.757 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Sun Star - Ornithogalum Dubiumer hjemmehørende i Sydafrika og med smalle, aflange blade. Blomsterne er orange eller gule...
• Iceberg - SchneewittchenBlomsterne er samlet i store klaser, hævet over løvet. De enkelte blomster er ret små,...
• Karl FörsterBlomsterne er ikke lige så store som på 'frau Karl Druschki', men lige så hvide og lige så...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!