Logo

Gemsekarse - Hutchinsia alpina

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Gemsekarse - Hutchinsia alpina

Gemsekarse tilhører slægten Hutchin­sia, der i den nordlige tempererede zone er repræsenteret med 8 arter. Det er dog kun Hutchinsia alpina, der dyrkes som haveplante. Den er ret almindelig i de nordlige Kalkalper, men sjældnere i de sydlige. I Pyrenæer­ne findes en underart, Hutchinsia alpi­na ssp. auerswaldii.

 

Gemsekarse har små mælkehvide blomster.

 

Gemsekarse er en smuk lille plante, der danner tætte rosetter af fjersnitdel­te mørkegrønne, blanke blade. Blom­sterne er små og mælkehvide. De er samlet i korte klaser for enden af 10 cm høje, bladløse stængler, og blomstrin­gen sker i maj-juni, men kan under­tiden fortsætte helt ind i august.

 

Vækstkrav: Gemsekarse egner sig glimrende til indplantning i smalle spalter mellem stenene i et stenbed eller i en plantemur, men man bør være opmærksom på, at den kræver en del vand i vækstperioden. I løbet af nogen tid kan planterne godt vokse sammen til et tæt tæppe, men de bre­der sig ikke voldsomt, hvilket kan være en fordel i mindre anlæg, hvor f.eks. kalkkarse let kommer til at fylde for meget. Gemsekarse er ikke vanskelig med hensyn til jorden. I naturen findes den altid på kalk, men det er tilsynela­dende ikke noget stærkt behov. Den foretrækker let skygge, men kan også trives godt i sol.

 

Formering: Sker ved frø, som udsås i bænk, hvorefter småplanterne prikles i potter. Hurtigere og lettere er det som oftest at formere planterne ved deling.

 

Vælg de rigtige naboplanter til gul gemserod: blå forglemmigej, blå kærminde og tidlige røde tulipaner som 'Couleur Cardinat', 'Olaf' og 'Korneforos "

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.632 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!