Logo

Gemserod - Doronicum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gemserod - Doronicum

Gemserod er en af vore tidligst blom­strende stauder. Allerede i april viser de første gule kurvblomster sig. Den findes vildtvoksende i store mængder i Alpernes og Balkanbjergenes dale, og i Danmark træffes den af og til vildt­voksende i og omkring herregårdsha­ver. Navnet gemserod antyder blot, at planten hører hjemme, hvor gemserne færdes. Det er en 50-100 cm høj plante med krybende rodstokke, der er for­tykket i spidsen. Bladene er ofte hjerteformede, de nederste langstilkede, de øverste omfattende stænglen og uden stilke. Der er kun en enkelt eller få kurve på hver stængel. Både rand­- og skiveblomster er guldgule.

 

Vækstkrav: Gemserod trives i enhver almindelig havejord og blomstrer rigt i både sol og skygge. Planten 'er helt hårdfør og kræver ingen vinterdæk­ning.

 

Pleje: Arterne af gemserod formeres let ved frøudsæd, sorterne ved deling af ældre planter efter afblomstringen. De nye planter vokser hurtigt til og danner store, kraftige blokke. Giver man for meget kvælstofgødning, ud­vikles bladene på bekostning af blom­stringen. Stænglerne er stive og kræver ingen opbinding. Straks efter afblom­stringen fjernes de afblomstrede skud helt nede ved jorden. Kraftige planter kan under gode forhold blomstre på ny senere på sommeren. I tørre perioder bør der vandes rigeligt, da planterne ellers kan tørre helt væk. De kræver ingen vinterdækning. Hvert tredje el­ler fjerde år bør man dele de gamle planter for at opnå en bedre og rigere blomstring.

 

Anvendelse: Der er mange muligheder for at anvende gemserod i vore haver. I staudebedet er gemserod den første plante, der blomstrer om foråret. Efter afblomstringen har planten ingen sær­lig dekorativ virkning; det vil derfor være bedst at placere grupperne med gemserod, så de hen på sommeren skjules af andre stauder.

I en naturhave er gemserod en selv­skreven staude i blomsterengen. Hvor jorden er tilpas næringsrig og fugtig, vil gemserod hurtigt brede sig og give et smukt flor i forsommertiden. I snitha­ven hører gemserod også hjemme. Blomsterne er meget holdbare i afskå­ret tilstand.

 

Den kaukasiske gemserod (Doronicum orientale) er en af havens tidligst blomstrende stauder.

 

Arter og sorter: Doronicum columnae er navnet på den gemserod, som vok­ser vildt i Alpernes dale. Den bliver 30-60 cm høj og blomstrer i maj-juni. Den kendes let fra de andre arter på sine hjerteformede grundblade. Doronicum orientale hører hjemme i Kaukasus. Den bliver 20-60 cm høj, og den har kun en blomst på hver stængel. Den dyrkes i en lang række sorter. 'Frühlingspracht' har gule, tætfyldte blomster, der kan minde meget om blomsterne hos morgenfrue. 'Gold­zwerg' danner lave, tætte planter, kun 20 cm høje; den er guldgul. 'Magnifi­cum' bliver indtil 50 cm høj; den har gyldentgule, store blomsterkurve, 'Mme Mason' er den mest dyrkede sort. Den blomstrer først hen i maj måned; højden er ca. 60 cm. 'Riedels Goldkranz' har en dobbeltrække af gule tungeblomster; den bliver kun 25 cm høj. 'Riedels Lichtspiegel' er noget højere og er især velegnet til afskæring. Doronicum pardalianches har to blom­stringer i løbet af sæsonen. Hoved­blomstringen finder sted i juni, og 2. blomstring følger i juli-august. Sorten 'Goldstrauss' har forgrenede stængler, der bliver 80 cm høje; farven er guldgul.

Doronicum plantagineum blomstrer omkring 1. juni. Stænglerne bliver 80-­100 cm høje. Bedste sort er 'Excel­sum'. Desværre degenererer denne plante hurtigt og bør derfor omplantes hvert andet år; ellers får man ikke fuldt udbytte af blomstringen. Den er meget anvendelig som afskæringsblomst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (22 stemmer)
Siden er blevet set 10.488 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
522113-05-2016 00:07:51 Erik Damskier
I min have bliver gemserod spist af snegle.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her